Nämndeman vill fria ofogaktivister

Idag torsdag 4/3 kl 14 kom beskedet från Luleå tingsrätt. De två fredsaktivisterna Martin Landin och Jonas Ek döms till 40 dagsböter plus 500 kr till Brottsofferfonden för den medborgerliga brottsplatsundersökningen de genomförde under Nato-övningen Loyal Arrow i juni 2009.

Aktivisterna hävdade under huvudförhandligen som hölls för en vecka sedan, torsdag 25/2, att de skulle frias från ansvar då de handlat enligt nödvärn då att de försökt hindra Nato från att förbereda krigsbrott.

- Vi hade förhoppningar om att tingsrätten trots allt skulle visa tro på förändring och demokrati, men detta kommer inte hindra mig från att göra fler aktioner, säger Martin Landin, en av de dömda från Ofog.

En av nämndemännen, Gösta Åhl, var dock oenig. Han ansåg att de åtalade skulle frias från ansvar då aktionen var en legitim metod för opinionsbildning.

- Att en nämndeman vill fria oss ser vi som en enorm framgång för icke-våldsrörelsen, och det inger framtidshopp om ett rättväsende som ser civil olydnad ur ett större perspektiv, säger Jonas Ek, Ofog.

I dagsläget finns inga planer på att överklaga domen.