Två rättegångar för sex Ofog-aktivister avklarade i Luleå

Torsdagen den 25e februari genomfördes två rättegångar mot sex Ofog-aktivister. Aktivisterna stod åtalade för brott mot skydd av samhällsviktig anläggning. I somras när Nato hade övning i Norrbotten gick de sex aktivisterna in på det militära området utanför Vidsel. Aktivisterna gick in på området för att stoppa Natos övning respektive för att genomföra en civil brottsplatsundersökning. Personerna erkänner att de befunnit sig inne på området som räknas som samhällsviktig anläggning men de erkänner inte brott.

Personerna argumenterade i rättegången att de handlat utifrån lagen om nöd eftersom Nato genom sitt agerande i krig dödar civila. De åtalade argumenterade för att bli friade eftersom de genom att stoppa Natos övning försökte förhindra att fler civila dödas. Att döda civila betecknas som krigsbrott och således är Nato brottslingen och inte de åtalade.

Den första huvudförhandlingen mot fyra av Ofog-aktivisterna resulterade i domen 40 dagsböter per person. En nämndeman, Gösta Åhl, var dock oenig. Han ansåg att aktionen var en legitim metod för att skapa opinion. Huvudförhandlingen på eftermiddagen mot de två andra Ofog-aktivisterna kommer att meddela dom torsdag 4e mars.

På eftermiddagen ägde en manifestation i Luleå centrum rum där aktivister från Ofog berättade om Natos pågående övning som äger rum just nu. På lördag 27e februari kommer Cool Clown Response genomföra en övning i fred och rättvisa och möta Natos Cold Response i Riksgränsen. Alla är välkomna att delta i Cool Clown Response fredsövning!

Vill ni stödja dömda ofog-aktivister kan ni bidra till Ofogs bötesfond: Plusgiro 4444 14-7 och skriv "böter".