Fredsaktivister inspekterar Bofors vapenfabriker

Klockan 01.50 i morse gick fyra fredsaktivister in på ett av Boforsföretagens industriområden i Karlskoga.

Gruppen genomförde en brottsplatsundersökning på grund av SAAB Bofors Dynamics och BAE Systems Bofors export av vapen till krig och diktaturer. De spärrade av två byggnader, där SAAB provskjuter sina vapen, med avspärrningstejp och skyltar. Vid klockan 03.07 träffade de vakter och polis, och fördes bort från området.

- Bofors och den svenska regeringen medverkar till brott genom att med vapenleveranser stödja det folkrättsvidriga kriget i Irak. Om inte politiker sätter stopp för detta faller det på oss vanliga medborgare att ingripa, säger Annika Spalde, 38, från Göteborg.

- Vi hoppas samla information som kan leda till att den brottsliga verksamhet som sker på detta område kan stoppas, säger Pelle Strindlund, 35, från Göteborg.

- 650 000 civila har dött i kriget i Irak. Inte bara USA är skyldig till detta, utan också vi här i Sverige som säljer vapen som används i kriget, säger Klaus Engell-Nielsen, 38, från Tidaholm.

- Den sista maj i år meddelade Pentagon att marinkåren beställer upp till 20 000 AT4:or. Dessa pansarskott används i Irak, inte mot stridsvagnar utan mot lägenheter och bilar, och har dödat många människor i USA:s onödiga krig. Dessa vapen monteras här på SAAB Bofors i Karlskoga, säger Andreas Hedfors, 29, Sollentuna.

Gruppen blev inte gripen, utan släpptes omgående.
Detta är den första av en rad aktioner mot Bofors i Karlskoga som sker i anslutning till avrustningslägret Disarm07. Lägret arrangeras av nätverket Ofog – för en demilitariserad och kärnvapenfri värld. Lägret har ett sextiotal deltagare, bland annat internationella gäster från Israel, Holland, Irland, England, Finland och Danmark.
Under sex dygn har rader av workshops, seminarier och föreläsningar hållts kring civil olydnad, vapenexport och liknande ämnen. Måndag den 18:e genomförs en aktionsdag med civil olydnad mot Bofors.

Lägret Disarm07 inriktar sig på den svenska vapenexporten som går till länder i krig och interna konflikter, och till länder som systematiskt bryter mot mänskliga rättigheter. Dessa länder får svenska företag inte exportera vapen till (se http://www.isp.se/sa/node.asp?node=418). Sveriges vapenexport till krig har skjutit i höjden på senare år. Sverige exporterar idag mer vapen per person än något annat land i världen.

Ofog har tidigare arbetat med civil olydnad mot massförstörelsevapen och militarism i Skottland, Belgien, Norge och England.