Fem fredsaktivister från Sverige, Åland, Finland, Tyskland och England protesterade idag på den svenska ambassaden i Bryssel, mot Sveriges NATO-samarbete.
För att visa på Sveriges utbredda samarbete med militäralliansen, välkomnades Sveriges NATO-ambassadör Per Anderman under NATO:s
"kärnvapenparaply" (se foton här). Per Anderman gick endast att nå på telefon och ville inte komma for att diskutera fragan med aktivisterna fran nätverket Ofog för en kärnvapenfri värld och den belgiska miljöorganisationen Voor Moeder Aarde.
Fredsaktivisterna lämnade över ett brev och krävde en garanti från utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Mikael Odenberg att
Sverige avbryter allt militärt samarbete med kärnvapenalliansen NATO.
Protesten skedde med anledning av NATO-mötet i Riga 28-29 november. Under mötet kommer NATO:s medlemsländer bland annat att diskutera hur samarbetet med Partnerskap för Fred kan fördjupas och hur NATO:s nya snabbinsatsstyrka NATO Responce Force (NRF) ska användas. Mötet förväntas ge klartecken för svenskt och finskt deltagande i NRF:s övningar och operationer.
- Vi vill ha en öppen debatt om att Sverige och Finland, genom NATO-samarbetet, ställer sig under beskydd av kärnvapenländer. Nu sker
det här i det tysta och vi är rädda att folk inte kommer att få reda på konsekvenserna förrän det är för sent, säger Anna-Linnéa Rundberg från Åland.
- NATO är en allians av kärnvapenländer, en relik från Kalla Kriget som underminerar FN och provocerar fram terrorism och kapprustning. Nordisk utrikespolitik borde ha andra prioriteringar än att söka samarbete med USA:s krigsmakt.
- Svenska politiker hycklar om NATO-medlemskapet. De säger att vi är alliansfria, trots att vi agerar under NATO-ledning i Afghanistan och
närmar oss NRF, en offensiv internationell insatsstyrka, säger Petter Joelson från Göteborg.
NRF tillkom på initiativ av USA:s före detta försvarsminister Donald Rumsfeldt och blev fullt operativt förra månaden. Det är en snabbinsatsstyrka med 25 000 soldater som kan sättas in med fem dagars varsel, bland annat för att bekämpa "terrorism". Sverige har redan deltagit i två övningar som involverat NRF: "Brilliant Mariner" i Nordsjön och "Cold Response" i Nordnorge, båda i mars i år.
USA har 480 kärnvapen i Europa, utplacerade i Belgien, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, Italien och Turkiet. Utöver det har Frankrike 300 kärnvapen, Storbritannien 185 och USA ca 7600.