Martin Smedjeback, aktiv det antimilitaristiska Nätverket Ofog, greps på kvällen söndagen den 14 juli i Malmö i samband med en manifestation mot svensk vapenexport då han klättrade över vapenföretaget Aimpoints stängsel. Vid polisförhöret samma kväll informerades han om att han antagligen kommer att åtalas för olaga intrång eller grovt olaga intrång, brottsrubriceringar som kan ge maxstraff på sex månader respektive 2 år i fängelse. Det är ännu oklart om Aimpoint kommer att kräva skadestånd för fredsaktionen. Handlingen var en del av en filminspelning där Nätverket Ofog medverkat och som kommer att visas på Göteborgs konstbiennal i september.
Aimpoint tillverkar rödpunktsikten som har sålts i över 400 000 exemplar för militärt bruk, bl a till amerikanska armén som använder dem i Irak och Afghanistan.
Aimpoints verksamhet är del av en växande svensk exportgren. Under 2011 exporterade Sverige mest vapen per capita i hela världen. Den svenska vapenexporten har tredubblats under de senaste tio åren, och exporten går till både krigförande länder och diktaturer.
- Sverige bör inte hjälpa andra länder bli mer effektiva i att döda människor. Det är oetiskt och oacceptabelt, säger Martin Smedjeback aktiv i Nätverket Ofog.
2008 bjöd det antimilitaristiska nätverket Ofog in till manifestationer utanför Aimpoint i Malmö. Två aktivister klättrade över Aimpoints staket för att visa sitt motstånd mot den svenska vapenexporten. I oktober förra året stod aktivisterna inför Malmö tingsrätt. Tingsrätten dömde dem på 120 000 kr för att ha klättrat över företagets staket med en banderoll. För att få aktivisterna fällda och tysta kritik lade Aimpoint 450 000 kr enbart på advokatkostnader. Även Smedjeback klättrade in till Aimpoint under 2008 och blev av Svea hovrätt dömd till 78 000 kr i skadestånd för detta.
Kontakt
Nätverket Ofog, 0733 815361
Martin Smedjeback, 070 2579097
Mer info om kampanjen mot Aimpoints produktion: http://ofog.org/shamepoint
Här skriver Martin om gripandet:
http://www.kollektivetgandhi.se/2/post/2013/07/konstnrligt-motstnd-mot-vapenindustrin.html