Fredsaktivister inne på militärbas i Spanien

Just nu pågår Nato-övningen "Trident Juncture" med 36000 soldater i Spanien och Portugal. Sverige deltar i övningen trots att vi inte är medlem i Nato.

För att störa den pågående övningen befinner sig just nu fredsaktivister från Sverige, Skottland, England och Spanien inne på Natobasen Sierra del Retín, nära Cádiz i södra Spanien. Aktivisterna tog sig in på militärbasen kl 11.00, och är i skrivande stund ännu inte gripna.

- Varken Sverige eller något annat land i världen behöver Nato med dess kärnvapen som skydd mot de utmaningar såsom klimatförändringar som världen står inför idag. Tillsammans behöver vi verka för en värld utan gränser och för en jämlik fördelning av jordens resurser, säger Hanns Molander ofogaktivist som deltar i protesterna i Spanien.

I lördags var det en fredsdemonstration med 2000 personer från det lokala samhället Barbate, där en del av Natos marina övning pågår.

- I april 2016 kommer Sveriges riksdag fatta beslut om vi ska bli ett värdlandet för Nato vilket innebär att Natos kärnvapenbestyckade trupper tillåts öva i Sverige. Riksdagen behöver rösta nej till värdlandsavtalet och ja till nedrustning för att skapa långsiktig säkerhet, säger Kristina Johansson ofogaktivist på plats i Spanien.

Runt om i Spanien har tidigare aktioner ägt rum då fredsaktivister har blockerat Natos stridsvagnar under deras pågående övning. Protester mot Nato kommer att fortsätta i Spanien den kommande veckan.

Ofog är ett antimilitaristiskt nätverk som med fredlig direkt aktion jobbar mot vapenindustrin, kärnvapen, Nato, och andra former av militarism. Aktivisterna i Spanien nås på följande nummer: 0034663446319

Mer info:
www.ofog.org
www.facebook.com/natverket.ofog
www.flickr.com/photos/ofog