Fredsbudskap målades på pansarvagn

Klockan 10.45 på torsdagen den 19 juni tog sig två fredaktivister in på Bofors industriområde för att dekorera en pansarvagn. Tillsammans skrev de "Du kan förändra" och ritade den klassiska anti-militaristiska symbolen det brutna geväret på pansarvagnen inne på Bofors.

- Genom att måla pansarvagnen vill jag visa på att en värld utan vapen är möjlig, jag vet att det går att lösa konflikter utan våld, säger en av aktivisterna.

Trots nationella riktlinjer som säger att vapen inte ska säljas till länder i krig, har Sveriges vapenxport till USA mer än fördubblats sedan landets invasion av Irak.

- Det är krig som är affärsverksamheten här. Jag vill inte ha mer krig och jag väljer att aktivt visa min ståndpunkt.

De två fredsaktiviterna greps inne på området efter cirka 10 minuter av Securitas vakter.

Tidigare under dagen ockuperades Boforskontor av andra medlemmar i nätverket Ofog under freksaktionslägret Disarm '08.

KONTAKT
Ofogs presstelefon: 0739-379823

FAKTA
Sverige bryter kontinuerligt mot riksdagens riktlinjer för vapenexport. Till exempel att tillstånd ej bör ges för export till länder som är i krig eller regimer som grovt och omfattande bryter mot mänskliga rättigheter. Idag exporterar Sverige vapen till länder som USA, Indien och Saudarabien. Den svenska vapenexporten har flerdubblats sedan USA invaderade Irak, från 3,4 miljarder kronor 2002 till 9,6 miljarder 2007.

OFOG
Nätverket Ofog – för en kärnvapenfri och demilitariserad värld, jobbar med civil olydnad och påverkansarbete. Nätverket har nyligen expanderat från Göteborg till Stockholm och Malmö.