Svenska fredsaktivister åker till blockad i Skottland

På onsdag åker drygt 30 svenskar till Skottland för att delta i en internationell blockad mot Storbritanniens kärnvapenubåtar. Blockaden ordnas av Trident Ploughshares, förra årets mottagare av Alternativa Nobelpriset.

"Block 'n' Roll" 11-13 februari kommer att bli den största blockaden hittills och stänga kärnvapenbasen i hela tre dygn. De tidigare blockaderna mot kärnvapenbasen Faslane i Skottland har samlat tusentals människor, däribland parlamentariker från EU och Storbritannien.

- Vi reser till Skottland för att visa att vi inte accepterar hotet från Natos kärnvapenubåtar. Avrustningen av dem är inte bara en intern fråga för Storbritannien, utan något som angår hela världen, säger Ingrid Hedin Wahlberg, en av svenskarna som reser till Skottland på onsdag.

Storbritanniens fyra Tridentubåtar bär kärnvapenstridsspetsar med en sammanlagd sprängkraft motsvarande över 1500 Hiroshimabomber. En av ubåtarna befinner sig alltid stridsklar någonstans i världen, rustad att begå en krigsförbrytelse utan like i historien. Internationell domstol har dömt ut kärnvapen som olagliga, men detta beslut vägrar Storbritannien att acceptera. Kärnvapnen kan enligt Storbritanniens lagstiftning användas för att försvara såväl handel, sjövägar som utlandsinvesteringar. I praktiken är hotet från Tridentubåtarna Natos yttersta medel att upprätthålla en orättvis världsordning.

- Den brittiska regeringen har skrivit under ickespridningsavtal och avrustningavtal men gör inget för att följa dem. Jag vill inte stå där sedan och veta att jag kunde ha gjort något innan det var försent", säger Anna Sanne Göransson, en av de som kommer att delta i blockaden.