Två gripna för fredsprotest i Göteborgs hamn

Två fredsaktivister från Nätverket Ofog togs om hand av kustbevakningen vid 12:30-tiden, efter att ha paddlat runt i en kanot för att störa de inkommande båtarna till övningen Nobel Mariner. Per Hillerström och Emma "Nils" Slättberg i kanoten hann sätta upp två banderoller på en boj mitt i älven och var bara meter från en norsk inpasserande ubåt.

På den ena banderollen stod det "NATO: Nuclear Attack Terror Organisation" och på den andra var en bild med en överkryssad bomb. De hade också med sig en stor flagga med en överkryssad bomb.

Ofog tycker att Nato är kärnvapenkramare och krigsförbrytare som inte hör hemma i Göteborgs hamn, eller i Sverige.

Nato Responce Force (NRF) lägger till med 37 fartyg i Göteborg den 10-13 maj inför övningen Nobel Mariner. NRF är en snabbinsatsstyrka på 25 000 soldater som kan sättas in med fem dagars varsel, bland annat för att bekämpa "terrorism". Övningen Nobel Mariner är den största militära övningen i Östersjön efter Andra Världskriget.

Bland skeppen finns åtminstone ett fartyg, brittiska hangarfartyget HMS Ark Royal, som deltog i den folkrättsvidriga invasionen av Irak 2003.

NRF har ingenting med "fredsbevarande" att göra, utan är Natos nya offensiva spjutspets.

Nato har 480 kärnvapen utplacerade i Europa, plus att de förfogar över Storbritanniens 200 och USA:s 7600 kärnvapen. De har en första tillslags-policy, som gör att de kan använda kärnvapen utan att först själva ha blivit attackerade.

Pressmeddelande från Ofog 11 maj 2007