Varför vara en när man kan vara fem? Motståndsporträtt: Oscar Schön

Liv Strandman och Jesper Bardeman har gjort ett fint videoporträtt av Ofog-aktivisten Oscar Schön. Här kan du se det: http://www.filmbasen.se/node/651

"Vid sidan av miljö så är fred ett av mina stora engagemang. Det bottnar i att jag är heligt förbannad på den utveckling som är. Eller.. utveckling... De vansinniga orättvisorna som innebär att en stor del av världens befolkning svälter och inte har mat för dagen och en liten minoritet lever i lyx."

"Det är viktigt det här med att man vågar trotsa regler och lagar och att att man vågar stå upp för det som man tycker är rätt, bland annat då med civil olydnad.

Så ett exempel är då att vi tar oss in på vapenfabriker och oskadliggör vapen som till exempel ska användas i krig. Och nu är det mest aktuella exemplet USA. En stor del av våra vapen går till USA och används i ockupationen av Afghanistan och framför allt i Irak. Sen invasionen av Irak för fem år sedan så har den svenska vapenexporten tredubblats. Den har tredubblats sen vi invaderade Irak. Och det samtidigt som vi har en regering som går ut och säger: "Ja men det här kriget, det är folkrättsvidrigt. Det är ingenting vi stödjer." Och samtidigt går de ut och skriver på ett fördjupat samarbetsavtal med den amerikanska militären.

Svenska vapenföretag och svenska staten de samarbetar ju för att tjäna pengar, det är ju blodspengar som de tjänar. På att fattiga människor dör i tredje världen.

Och så samtidigt som vi fullkomligt gödslar tredje världen med vapen, så de flyktingar som sen lyckas ta sig hit, på långa omvägar, på farliga båtar. De sparkas ut, för att vi får allt strängare asylpolitik. Och EU rustar upp sina gränsövervakningar till att likna rena militära gränser.

Så att det är en cynism i västvärlden som gör mig otroligt förbannad och som motiverar mig till att engagera mig."

Claes Pettersson