No dinner until peace – simaktioner störde ministrarnas middagsro

På måndagskvällen stod lyxmiddag på Långedrags världshus på dagordningen för EU-ministrarna. Men att låta krigsministrar ostört äta räksmörgåsar och kalvlever medan miljoner människor jorden över går hungriga, är naturligtvis ingenting som Ofog kan låte ske. I två omgångar tog sig aktivister därför ut i vattnet för att störa ministrarnas resa mot restaurangen, och förhoppningsvis ge dem nya tankar om sin verksamhet att störa middagsron.

När båten med ministrar skulle lämna Eriksbergskajen tog sig därför två aktivister ut i vattnet och simmade mot båten. Med sig hade de en banderoll med texten ”departure cancelled for war ministers”. De två aktivisterna tog sig uppemot halva vägen till båten innan en motorbåt från kustbevakningen hann ikapp dem. Ministrarna på båten kunde inte undgå budskapet och avresan från Eriksbergskajen blev säkerligen påverkad av aktionen - inte minst för att kustbevakningen efter att ha plockat upp aktivisterna körde fram och tillbaka i hamnen innen de lyckades bestämma sig för vad som skulle ske med simmarna.

Med poliseskort begav sig ministerbåten slutligen iväg mot Långedrag, men innan de hann fram hade ytterligare två aktivister ta sig ut i vattnet framför Långedrags världshus. Med sig hade de en banderoll med texten ”No dinner until peace”. Aktivisterna befann sig i vattnet runt 20min innan polisledningen kommenderade in nationella insatsstyrkan för att plocka bort dem – något vi ser som ett tecken på att vi faktiskt störde ministrarnas middagsro.

Polisen har ännu inte lyckats reda ut exakt med hänvisning till vilken lag de fyra aktiviserna gripits, men troligen BrB 17:13, "överträdelse av myndighets bud" eller BrB 16:3 ”ohörsamhet mot ordningsmakten”. Samtliga fyra är släppta och mår bra.