Rättegång den 14 oktober: Fredsaktivister krävs på en miljon

På torsdag den 14 oktober ställs Anna Andersson, 28, och Martin Smedjeback, 37, inför rätta i Eskilstuna tingsrätt. Saab Dynamics kräver dem på knappt en miljon kronor för de fjorton granatgevär de två oskadliggjorde.

Det var natten till den 16 oktober 2008 som Andersson och Smedjeback klippte upp ett stängsel in till Saab Dynamics i Eskilstuna och tog sig in i en monteringshall. Där repade och bucklade de fjorton granatgevär av modellen Carl Gustaf. I tidigare rättegångar har de dömts till fyra månaders fängelse. Smedjeback avtjänade straffet i somras och Andersson gör det just nu på Hinsebergsanstalten.  

– När folk frågar om det är värt att riskera en miljon kronor i skadestånd för att avrusta vapen, då frågar jag om det är värt att låta bli, säger Anna Andersson, 28, webbutvecklare från Göteborg.

Nätverket Ofog, i vars namn avrustningsaktionerna har utförts, kommer att ha en manifestation på Fristadstorget i Eskilstuna med början kl. 11.30 torsdagen den 14 oktober. Rättegången, som är öppen för allmänheten, börjar kl. 13.00 i Eskilstuna tingsrätt.

– Saabs vapen har använts för att skjuta sönder hus i Afghanistan, döda människor i Irak och för trycka ner den demokratiska oppositionen i Burma. De som borde öppna plånboken och ersätta offren för den skada deras vapen har orsakat är Saab. Det är de som ska betala, inte vi, säger Martin Smedjeback, 37, ickevåldsutbildare från Mjölby.

Saab Dynamics kommer under rättegången att kräva ersättning för avrustningsaktionen till ett belopp av 952 258 kronor. Varken Andersson eller Smedjeback kommer att betala eventuella skadestånd eftersom detta skulle vara ett stöd till fortsatt produktion och export av vapen till krig.