Fredsaktivist fängslas - med kor

Torsdagen den 16 maj inställer sig fredsaktivisten Martin Smedjeback på anstalten Sörbyn utanför Umeå. Där kommer han att avtjäna ett två veckors långt fängelsestraff för att han sommaren 2011, tillsammans med Annika Spalde, tog sig in på flygflottiljen F21 i Luleå och märkte ut landningsbanan med rosa färg. Aktionen var en del av fredslägret War starts here som nätverket Ofog arrangerade.

Anstalten Sörbyn har 45 mjölkkor som internerna tar hand om. Förutom att vara engagerad mot vapenexport och krig arbetar Smedjeback för djurrätt. Han är vegan. Under våren har han hållit föreläsningen med titeln Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor på flera orter i Sverige.

– Jag känner tacksamhet över att jag blev placerad just på Sörbyn där jag kan få en inblick i hur djur har det i vår livsmedelsindustri. Jag ser fram emot att lära känna kor närmare, säger Martin Smedjeback, 39 år från Mjölby, Östergötland.

Det pågår en studie där Kriminalvården undersöker ifall arbetet med djur på Sörbyn och två andra fängelser leder till att de intagna blir mer empatiska och till färre återfall i brott.

– Jag tror och hoppas att närheten till korna här ökar min empati, både för djur och människor. Detta kan leda till återfall i brott eftersom civil olydnad är ett av mina sätt att uttrycka empati för andra, säger Martin Smedjeback.

Kontakt
Martin Smedjeback är tillgänglig på mobil och e-post före fängelsestraffet och efter han släpps torsdagen den 30 maj: 070-257 90 97, smedjeback@gmail.com

Under fängelsestraffet kan Smedjeback nås genom brev på postadress:
Martin Smedjeback
Sörbyn 10
905 71 Hörnefors

Det går också att ringa anstalten Sörbyn på tel: 0930-66 11 00. Lämna där namn och telefonnummer och be om att bli uppringd av Smedjeback.

Det finns möjlighet att besöka Smedjeback på anstalten den 25 och 26 maj från 12.30-15.30. Varje intagen måste ansöka om varje specifik person som ska komma och det är inte säkert att det blir godkänt. För att ansökan ska hinnas med rekommenderas att den som vill besöka mejlar smedjeback@gmail.com sitt personnummer och adress innan fängelsestraffet börjar.

Kontaktperson på utsidan: Annika Spalde, 076-246 19 94, annika.spalde@gmail.com

Mer info
Anstalten Sörbyn: http://www.kriminalvarden.se/sv/Fangelse/Vara-anstalter/Sorbyn/
Domen i sin helhet: http://ofog.org/files/domF21.pdf
Pressklipp om F21-domen: http://ofog.org/press/pressklipp
Slutpläderingen från rättegången i text: http://debatt.svt.se/2013/01/29/ickevald-ar-det-mest-effektiva-vapnet-mot-orattvisor/
Hela rättegången att lyssna på: http://www.youtube.com/watch?v=QTb6JlW-dBk
Video från fredslägret där Smedjeback deltog: http://www.youtube.com/watch?v=AGizHwZ0agY&playnext=1&list=PL67AB326C6EB...
www.ofog.org
www.warstartshere.com

All video, ljud och stillbilder från nätverket Ofog får användas fritt. Vänligen uppge Ofog som källa.