Fredsaktivist släpps från fängelse

Torsdagen den 30 maj släpps fredsaktivisten Martin Smedjeback från anstalten Sörbyn utanför Umeå.Smedjeback har ägnat sin tid åt bland annat fönsterputs, romanläsning och badminton.

- Fönsterputsning blev lite tråkigt efter ett tag men det har vägts upp av intressanta samtal med de andra intagna, skön natur och av att jag har fått en bättre smash i badminton, säger Martin Smedjeback.

Det var en ljus natt under sommaren 2011 som han och fredskollegan Annika Spalde tog sig in på flygflottilj F21 i Luleå och märkte ut landningssbanan med rosa färg. De båda blev dömda för olaga intrång. Martin Smedjeback fyller 40 år den 27 juni

- Vissa säger att jag börjar bli för gammal för att hålla på med denna typ av aktioner. Men min förhoppning är att jag ska kunna hålla på med civil olydnad och annat ickevåldsarbete i åtminstone 40 år till, säger Martin Smedjeback.

Samma dag som Smedjeback släpps kommer han att hålla i en workshop om icke-våld för en lokal fredsgrupp i Umeå.

Kontakt

Martin Smedjeback är tillgänglig på mobil och e-post efter han har släppts torsdagen den 30 maj kl. 09.30: mobil: 070-257 90 97, e-post smedjeback@gmail.com

Kristina Johansson info@ofog.org

Det går också att ringa Sörbyn på tel: 0930-66 11 00. Lämna där namn och telefonnummer och be om att bli uppringd av Smedjeback.