Fredsaktivister gripna under stor krigsövning

Under natten greps tre fredsaktivister från det antimilitaristiska nätverket Ofog inne på militärflygplatsen F21 utanför Luleå. Aktivisterna tog sig in på flygplatsen för att överlämna rosa färg och brev med en uppmaning till personalen att måla stridsplanen rosa och på så sätt delta i kampen för fred. Aktionen är en del av kampanjen War starts here där fredsrörelser i flera länder använder färgen rosa för att märka ut de platser där krig förbereds, planeras eller utrustas. 

- De här stridsplanen dödar och skapar lidande även när de inte används. JAS-planen som Sverige sålde till Sydafrika på 90-talet beräknas ha orsakat 300 000 människors död eftersom pengar lades på stridsflygplan i stället för på bekämpning av HIV och fattigdom. Det är ett helt sjukt slöseri med resurser att vi nu ska satsa ytterligare 90 miljarder på JAS, säger Per Hillerström, 30-årig snickare och en av de gripna.

Sverige är de här veckorna värd för årets näst största militära flygövning i Europa ”Nordic Air Meet”. I övningen deltar sju länder och 65 stridsflygplan från USA, Danmark, Finland, Schweiz, Storbritannien och Sverige. Nordic Air Meet är en i den långa rad av krigsförberedelser som har genomförts på det militära området NEAT (North European Aerospace Testrange) i Norrbotten de senaste tio åren. 

- Verksamheten på NEAT handlar både om att öva krig med de vapen som redan finns och om att ta fram nya sätt att hota, lemlästa och döda människor på. Såväl vapenföretag som krigförande länder och länder med ledande positioner i krigsorganisationen Nato är vanliga deltagare, säger Pelle Sunvisson, 32-årig lärare och en av de gripna.

- Jag har med egna ögon sett konsekvenserna av USAs bomber i Vietnam. Dagens krig är lika grymma och orättfärdiga. Den enda skillnaden är att militären blivit bättre på att kontrollera vad som visas från dem, säger Gunnar Svensson, 77-årig tecknare och författare och en av de gripna.

Kontakt:
Telefon: 073 3815361
Mail: info(at)ofog.org