Fredsaktivister stoppar krigsövning på militärt övningsområde i Norrbotten

Tidigt i morse gick tre fredsaktivister från det antimilitaristiska nätverket Ofog in på det militära övningsområdet NEAT för att stoppa pågående krigsövningar. Just nu genomförs i Norrbotten årets näst största militära flygövning i Europa -Nordic Air Meet. I övningen deltar sju länder och 65 stridsflygplan från USA, Danmark, Finland, Schweiz, Storbrittanien och Sverige.

- Att krigsförande länder som USA bjuds in att öva krig i Norrbotten är skandal. Bara under min livstid har USA bombat 18 länder. Sedan USA invaderade Irak 2003 har 116 000 civila dött. Jag är ansvarig att göra vad jag kan för att hindra fortsatta krigsförberedelser och därför är jag inne på NEAT-området för att stoppa flygövningen, säger Pelle Sunvisson, 32, lärare och en av aktivisterna inne på området.

Krigsövningen genomförs på NEAT, North European Aerospace Testrange, som är ett militärt område som under övningen sträcker sig från Lycksele i söder till Kiruna i norr -mer än en tredjedel av Sveriges yta. Förutom militära krigsövningar utvecklas och testas vapen såsom förarlösa plan, så kallade drönare, på NEAT.

- Jag har själv sett konsekvenserna av kriget i Vietnam, dagens krig är lika orättfärdiga -det går inte bomba fram fred, säger Gunnar Svensson, 77, tecknare och en av aktivisterna inne på området.

Det antimilitaristiska nätverket Ofog driver kampanjen ”War starts here” för att uppmärksamma hur dagens och framtidens krig förbereds i Sverige -och konkret hindra krigsförberedelserna.

- Just nu genomför Sverige en satsning på nya JAS-plan med en nota på 90 miljarder. Det är helt oförsvarbart att ekonomiska resurser ska gå till militär verksamhet. Varje minut spenderar USA 2,1 miljoner dollar på militär verksamhet -för de pengarna kan istället 16 nya skolor byggas i Afghanistan -varje minut, säger Cattis Laska, 28, socialarbetare och en av aktivisterna inne på området.

Kontakt:
Tel: 073 3815361
www.ofog.org
Twitter: Ofog