Ofog polisanmäler hjärnan bakom Nato Response Force

Nätverket Ofog polisanmälde i morse hjärnan bakom Nato Response Force, USA:s förre försvarsminister Donald Rumsfeld.

Det var Donald Rumsfeld som inför Natomötet i Prag 2002 la fram ett förslag om en snabbinsatsstyrka för Nato, vilket blev Nato Response Force, NRF.

37 skepp från NRF ligger just nu i Göteborgs hamn inför övningen Noble Mariner i Östersjön, som Sverige kommer att vara med i.

Strax för klockan nio i morse lämnade göteborgarna Safaa Daoud, Christer Hylää, Anna Kristiansson och Joakim Nilsson in anmälan till polisen.

Donald Rumsfeld har under flera år och bekräftat i både officiella dokument och intervjuer beordrat och godkänt tortyr mot fångar i fångläger i Irak, Afghanistan och på Guantánamo Bay-basen.

Omfattande juridiska anklagelser har tidigare i USA, Tyskland och Spanien riktats mot krigsförbrytaren Donald Rumsfeld och andra i USA:s absoluta politiska och militära ledning. I dag anmäldes han också för att han gett order om att i flera fall inte anmäla tillfångatagna till Internationella röda korset. Dick Cheney anmäldes för att han i ett uttalande i höstas legitimerade tortyrmetoden vattenbrädning, en sorts simulerad drunkning, och en av många tortyrmetoder som enligt otaliga vittnesmål och rapporter används regelmässigt mot USA:s fångar.

För tortyr liksom många andra folkrättsbrott inskrivna i svensk lag gäller universell jurisdiktion vilket innebär att åklagare har möjlighet att åtala oavsett var brottet är begånget. Det behövs därför inget åtalsföreläggande.

Tre av dagens anmälare är kopplade till nätverket Ofog – för en kärnvapenfri och demilitariserad värld. Ofog arbetar under veckan med ickevåldsliga civil olydnadsmetoder för att hindra NRF:s konferens och övning. Ofog arrangerar i Karlskoga i sommar det första civil olydnadslägret i Sverige på 9 år. Se www.ofog.org

Pressmeddelande från Ofog 10 maj 2007