Stridsövning pågår i Norrbotten trots civila inne på övningsområdet

Tidigt imorse promenerade fredsaktivister in på det militära övningsområdet NEAT för att förhindra pågående stridsövning. Ofog har informerat Försvarsmakten om att aktivisterna befinner sig på det militära skjutfältet. Trots det fortsätter krigsövningen.

- Halv tio på morgonen hör vi stridsplan flyga över oss inne på NEAT-området i Norrbotten. Att militär bombar civila i Afghanistan är ingen nyhet - men nu gör de det även här i Sverige, säger Gunnar Svensson, 77, tecknare och en av personerna inne på området. 

Just nu genomförs årets näst största militära flygövning i Europa -Nordic Air Meet. I övningen deltar sju länder och 65 stridsflygplan från USA, Danmark, Finland, Schweiz, Storbrittanien och Sverige. 

- Just nu genomför Sverige en satsning på nya JAS-plan med en nota på 90 miljarder. Det är helt oförsvarbart att ekonomiska resurser ska gå till militär verksamhet. Varje minut spenderar USA 2,1 miljoner dollar på militär verksamhet -för de pengarna kan istället 16 nya skolor byggas i Afghanistan -varje minut, säger Cattis Laska, 28, socialarbetare och en av aktivisterna inne på området.

Krigsövningen genomförs på NEAT, North European Aerospace Testrange, som är ett militärt område som under övningen sträcker sig från Lycksele i söder till Kiruna i norr -mer än en tredjedel av Sveriges yta. Förutom militära krigsövningar utvecklas och testas vapen såsom förarlösa plan, så kallade drönare, på NEAT.

Det antimilitaristiska nätverket Ofog driver kampanjen ”War starts here” för att uppmärksamma hur dagens och framtidens krig förbereds i Sverige -och konkret hindra krigsförberedelserna.

Filmer från aktionen:
http://youtu.be/_ICF7pOpNnQ
http://www.youtube.com/watch?v=r7UzsKxjXw4
http://www.youtube.com/watch?v=uIhVeWW_tac
http://www.youtube.com/watch?v=a1AIyVM8N5M

Kontakt:
Tel: 073 3815361
www.ofog.org
Twitter: Ofog