Två gummibåtar tog sig in på NATOs övningsområde

Två fredsaktivister, en man och en kvinna, från Nätverket Ofog greps imorse vid halv sex-tiden inne på det avspärrade området i Frihamnen, Göteborg. De tog sig in på Natoövningens militära område med två uppblåsbara barn-båtar och var bara ett tiotal meter från krigsfartygen. Se film från aktionen

Med sig hade de en uppmaning till militärerna i Natoövningen Noble Mariner att hoppa av:

"Telegram to the Generals, the Noble Mariners, Bush, Blair, the Ministers of war, Fredrik Reinfeldt, Anders Fogh Rasmussen:

Millions suffer!
Be Noble!
Quit your job!
Stop terrorising innocent citizens

Sincerely
Ofog
För en demilitariserad och kärnvapenfri värld"

Ofog tycker att Nato är kärnvapenkramare och krigsförbrytare, som inte hör hemma i Göteborgs hamn, eller i Sverige.

Natoskeppen ger sig av från Göteborg idag, för att inleda övningen Nobel Mariner. Vi hoppas att de aldrig kommer tillbaka.

Nato Responce Force (NRF) lägger till med 37 fartyg i Göteborg den 10-13 maj inför övningen Noble Mariner. NRF är en snabbinsatsstyrka på 25 000 soldater som kan sättas in med fem dagars varsel, bland annat för att bekämpa "terrorism". Övningen Noble Mariner är den största militära övningen i Östersjön efter Andra Världskriget.

Bland skeppen finns åtminstone ett fartyg, brittiska hangarfartyget HMS Ark Royal, som deltog i den folkrättsvidriga invasionen av Irak 2003.

NRF har ingenting med "fredsbevarande" att göra, utan är Natos nya offensiva spjutspets.

Nato har 480 kärnvapen utplacerade i Europa, plus att de förfogar över Storbritanniens 200 och USA:s 7600 kärnvapen. De har en första tillslags-policy, som gör att de kan använda kärnvapen utan att först själva ha blivit attackerade.

Pressmeddelande från Ofog 13 maj 2007