I helgen firar det antimilitaristiska nätverket Ofog tio år av fredskamp. I ett årtionde har nätverket genom direkt aktion och opinionsbildande arbetat för en fredligare värld. Detta kommer att uppmärkas i Umeå i helgen då aktivister från stora delar av landet samlas för att fira och planera framtida aktioner.
- Ofog har de senaste tio åren radikaliserat fredsrörelsen i Sverige. Vi vågar, vi vill. Vi skapar förändring med färg, kreativitet och civil olydnad, säger Miahabo Berkelder, 24-årig sjuksköterska från Umeå.
Upprinnelsen till nätverket var när 35 svenskar i februari 2002 deltog i en blockad av kärnvapenbasen Faslane i Skottland. När de svenska aktivisterna kom hem började de smida planer för ett svenskt antimilitaristiskt nätverk som fokuserade på fredlig direkt aktion.
- När EU, en av världens mest militaristiska unioner, får Nobels fredspris behövs det mer än någonsin fredliga alternativ. Jag är glad och stolt över att få tillhöra Ofog som fortsätter kämpa för nedrustning och verklig fred, säger Martin Smedjeback, 39-årig ickevåldsutbildare från Mjölby.
Under de tio åren har aktivister i Ofog avverkat samtal med utrikesministern, debatter om vapenexport med riksdagsledamöter, otaliga torgmöten och workshops, fredsläger, blockader, die-ins, banner drops, vapeninspektioner, rosamålning av militära övningsområden, debattartiklar, avrustning av granatgevär och haubitskanoner. Nätverkets aktiviteter har resulterat i hundratals arresteringar, sammanlagt 2 år och 3 månaders fängelse samt över miljonen kronor i skadestånd och böter för fredsaktioner. Fyra gånger har Ofog fått priser för sin verksamhet; av föreningen Ordfront, Kristna Fredsrörelsen, ProVoka och senast från Stödfonden för civil olydnad.
Kontakt:
Miahabo Berkelder, 070-323 26 53
Martin Smedjeback, 070-257 90 97