Nio ofogare gripna på kärnvapenblockad i Skottland

Tidigt imorse greps nio svenskar vid en blockad av kärnvapenbasen Faslane i Skottland. Fredsaktivisterna hade låst fast sig med hjälp av rör och de hindrade på så sätt trafiken in till kärnvapenbasen. Aktionen genomfördes ickevåldsligt och gripandet gick lugnt till. Vid 13-tiden lokal tid hade totalt 150 aktivister gripits och hundratals var fortfarande på plats och fortsatte protesterna. De gripna tros bli släppta ikväll.

Den årslånga kampanjen "Faslane 365" avslutas idag med en stor blockad av kärnvapenbasen vid Faslane i Skottland, där Storbritannien förvarar sina kärnvapenstridsspetsar. Under året som gått har över hundra grupper runt om i Europa turats om att blockera basen och tusen personer har arresterats för fredliga direkta aktioner. Idag samlades de alla för att tillsammans genomföra en stor blockad.

- Kärnvapen är farliga var i världen de än finns. Storbritannien skulle kunna vara ett föredöme för resten av världen och börja nedrusta sina kärnvapen, säger Anna Andersson som är en av de som rest med gruppen Ofog från Sverige för att delta i blockaden.

Det svenska nätverket Ofog, för en kärnvapenfri och demilitariserad värld, har deltagit i tidigare kampanjer vid Faslane och var för ett år sen med i början av kampanjen Faslane 365 och blockerade kärnvapenbasen en av dagarna. I morse var det en grupp på elva svenskar som deltog i blockaden.

På basen Faslane har Storbritannien sin kärnvapenarsenal bestående av fyra Trident-ubåtar. U-båtarna är tillsammans utrustade med 200 kärnstridsspetsar, varje spets med en sprängkraft på ca 8 gånger Hiroshimabomben. Dessa kan på några tiotal minuter avfyras till vilket mål som helst runt hela jorden. I vintras beslutade Blair-regeringen dessutom att Storbrittanniens kärnvapenprogram skulle förnyas. Detta trots att den internationella domstolen i Haag 1996 slog fast att det är olagligt att använda, eller hota att använda, kärnvapen.

Genom att blockera kärnvapenbasen försöker fredsaktivisterna att förhindra denna brottsliga verksamhet konkret och uppmana till laglydighet av de internationella lagarna.

- Världsdomstolen konstaterade för tio år sedan att man inte ens får hota med att använda kärnvapen. När Storbritannien ändå bygger ut sitt atomvapensystem är det allas ansvar att gå emellan, säger Göran Nilegård, en av de som greps i morse vid kärnvapenbasen.

Idag, den första oktober, är årsdagen för domen från Nürnbergtribunalen, då det slogs fast att internationell lag står över nationell lag. Enligt detta, som användes för att döma de nazister som gjort sig skyldiga till folkmord under andra världskriget, har varje medborgare en skyldighet att försöka förhindra förberedandet av brott mot mänskligheten, även om det innebär brott mot den nationella lagen.

- Kärnvapen-ubåtarna kostar årligen 1,5 miljarder pund, en enorm summa pengar som skulle kunna användas till så mycket annat. Satsade på fattigdomsbekämpning skulle de på riktigt göra världen till en säkrare plats,  säger Elinor Ahlquist, ännu en som rest hela vägen från Sverige för att delta i blockaden.