Ny rosa aktion: Nationaldag mot militarism

Under måndagen förbättrade Ofog tre stridsfordon på Utö i Stockholms skärgård. Sommarens semesterfirare kan därmed se fram emot att mötas av landskapsbilder och hjärtan i stället för våldsmonument på vägen mellan Ålö brygga och Edesnäs. Förutom att den nya färgen, för övrigt den enda som inte ingår i militärens ordinarie färgregister, gör skärgården vackrare, så är aktionen en del i Ofogs kampanj att stoppa krig redan där de förbereds. Sveriges del i krigsförberedelserna är omfattande:

Den svenska vapenindustrin är enorm och Sverige exporterar mest vapen per invånare i världen. Vapnen används till att hota, lemlästa och döda människor på alla befolkade kontinenter. Den svenska militären är intimt sammanvävd med krigsalliansen Nato. Alliansen har gjort sig skyldiga till oräkneliga folkrättsbrott och dödar dagligen civila. Sverige har dessutom Europas största flygfält för övningsbombning. Det hyrdes ut till Israel innan attackerna i Gaza, till USA under krigen i Irak och Afghanistan och till Natos insatsstyrka inför ännu okända krig.

Anledningarna att fira nationaldagen med att måla pansarvagnar obrukbara är med andra ord många och Ofog bjuder in alla fredsvänner att följa det exemplet.

"Att sprida färg och fred är ett ypperligt sätt att fira nationaldagen - eller i princip vilken dag som helst!" säger fredsaktivisten Biggles.

Nästa del i vår kampanj är det stora fredslägret i Luleå 22-29 juli. Då lär det bli mer rosa färg, mer civil olydnad och mer motstånd mot militarismen. Välkomna!