Onsdagen den 10 december kommer nätverket Ofog att arrangera en ”Nobelvandring” där besök kommer att göras på tre olika ställen i Stockholm som är ansvariga för svensk vapenexport. Arrangörerna menar att Alfred Nobel sannolikt skulle ha varit en stark motståndare till att Sverige idag är en av världens största vapenexportörer.
Nobelvandringen kommer att starta kl. 14.00 på Karlaplan. Under eftermiddagen uppvaktas sedan institutioner som på olika sätt är ansvariga för vapenexporten. Kl. 14.30 besöks vapenföretaget BAE Systems där namn läses upp på irakier som har dött i ett krig där svenska vapen används. Ca kl. 15.30 besöks ISP (Inspektionen för strategiska produkter), myndigheten som ger tillstånd för vapenexport. Där kommer en tyst minut att hållas för dem som har dödats av svenska vapen. Sista stoppet blir vid Riksdagen, kl 16.30, där ett symboliskt drama kommer att spelas upp.
- Jag hoppas att fler ansluter sig till kampen mot svenskt vapenexport. Det är viktigt! Vi kan inte bara stå och titta på när vapenexporten tredubblats under 2000-talet och svenska vapen säljs till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter. Ju fler som säger ifrån desto fortare går det att stoppa detta vansinne, säger Marika Lisitschkin, 43-årig ickevåldsutbildare och kurator från Stockholm.
Alfred Nobel hade en kluven syn på vapen och krig. Han var med och utvecklade vapen i Sverige. Han trodde att det bara var en tidsfråga innan vapnen skulle bli så dödliga att länder skulle ”rygga tillbaka med fasa och upplösa sina trupper”. I sitt testamente visade han på sin stora fredsvilja genom att upprätta ett fredspris till den som under året ”har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer samt bildande och spridande av fredskongresser”.
- Hade det inte varit för Nobels vänskap med Bertha von Suttner, ledande gestalt i den europeiska fredsrörelsen, så hade vi inte haft något fredspris idag”, säger Annika Spalde, 39, författare och diakon i Svenska kyrkan. von Suttner övertygade Nobel om värdet av nedrustning och av fredskongresser. Tyvärr behövs en stark fredsrörelse idag mer än någonsin då de krafter som tjänar pengar på krig är starka, och politikernas vilja att gripa in mot vapenhandeln svag.
Nobelvandringen sker som en del av kampanjen Avrusta, vars arbete delvis består i att konkret avrusta vapen avsedda för export. Två personer dömdes i november till tre månaders fängelse och 220 000 kr i skadestånd för att ha avrustat reservdelar till Haubits 77 i Karlskoga. Två andra har ersättningsanspråk på 1,2 miljoner från Saab Bofors Dynamics för att ha oskadliggjort 14 stycken Carl Gustaf granatgevär i Eskilstuna.
Kontakt:
Marika Lisitschkin, 070-8835533
Annika Spalde, 076-2461994
Kampanjen Avrusta är en del av nätverket Ofog – för en kärnvapenfri och demilitariserad värld, som 2007 lanserade en kampanj med påverkansarbete och civil olydnad mot den svenska vapenexporten till krig och diktaturer. Ett femtontal medlemmar är för närvarande åtalade för bland annat ickevåldsliga aktioner vid Boforsföretagen i Karlskoga och ytterligare ett tiotal väntar åtal. Läs mer på www.ofog.org