Besök hos ISP

I början av februari var vi fem ofogare som träffade ISP (inspektionen av strategiska produkter) på deras kontor i stockholm. ISP är den myndighet som tar beslut om vart Sverige får sälja vapen. De senaste åren har sveriges vapenexport ökat och ökat och ofog är inte ensamma om att undrar över om inte ISP totalt har tappat allt sund förnuft.

De vapenföretag vi tidigare varit i kontakt med (BAE Systems Bofors, Saab Bofors Dynamics och Saab Aerosystems) har alla hänvisat oss vidare till just ISP, med motiveringen att det är de som har ansvaret för vart svenska vapen hamnar. Om inte företagen själva även har en stor portion ansvar diskuterar vi gärna vidare med dem, men vi tog ändå vårt pick och pack och reste till sthlm för att träffa just ISP.

Det blev ett intressant möte med massvis ny information om ISP, hur de arbetar, sveriges regler kring vapenexport och - kanske mest intressant - hur ISP motiverar sina beslut av vapen till krig eller länder som begår människorättsbrott. Stämningen var öppen och rakt på sak, vilket var skönt. Generaldirektören själv förklarade att Sverige visserligen kritiserade USAs invasion av Irak som folkrättsvidrig, men att vi ändå i slutändan är så pass beroende av USA att vi inte har "råd" att sluta sälja vapen dit. Riktlinjer som "inte sälja till krig" och "inte sälja till länder som begår brott mot mänskliga rättigheter" kan alltså åsidosättas sålänge det av andra skäl är "önskvärt" att sälja vapen. Och det är det tydligen ganska ofta.

Vi ser fram emot den dag då det är "önskvärt" att satsa på icke-våldslig konflikthantering, fattigdomsbekämpning och utjämning av orättvisor istället. Den dagen får ISP gärna ta beslut utifall Sverige får skicka fredsobservatörer och konflikthanterare ut i världen. Betydligt modernare än dagens export av bomber och död - och betydligt effektivare. En sådan export skulle på riktig vara önskvärd, inte bara för sverige och våra företag, utan för alla oss som lever på jorden.

Vi passade på att poängtera att ISP, liksom alla andra, har ett ansvar för de beslut vi tar och de konsekvenser besluten får. Om det går att tolka de på pappret relativt stränga reglerna kring svensk vapenexport till att vi kan sälja vapen till förenade arabemiraten och saudiarabien, då måste det väll gå att tolka dem även åt andra hållet? Bara viljan finns.

A. Andersson