Jag har bott häruppe i Norrbotten i hela mitt liv

Slutplädering rättegång i Luleå Tingsrätt 24 januari 2017

Världens största militära flygövning skedde enligt försvarets eget uttalande 2015. Det var häruppe i F21 i Luleå. Jag har bott häruppe i Norrbotten i hela mitt liv. Jag kände att jag måste protestera mot denna stora krigsövning på något sätt. Det är inte första gången jag åkte hit ner till Luleå när det övas krig utan det var femte gången. 

Fick även höra att denna gång skulle det vara 90 stridsplan i luften samtidigt. Stridsplan som inte kunde ge klara besked om de hade kärnvapen ombord eller ej. Ingen hänsyn togs till årstiden maj-juni då alla skogens djur har sina ungar och även folk som vill livnära sig på ett skonsamt sätt. Och hur provocerande är inte denna stridsskjutövningen som pågår år efter år för den ryska befolkningen. 

På mina papper jag fick från försvaret stod det att jag gjort olaga intrång på detras skjutfält. Men det är väl försvaret som gjort intrång på våra marker häruppe och tagit allt större, större områden i besittning. 

Vi lever verkligen i en våldsspiral som vi måste få stopp på. Det är mycket sorgligt. Här prövas vapen av alla slag. 

Vapenexporten är stor i Sverige och i slutändan leder det till krig. Sen får man på köpet flyktinghat flyktingströmmar och miljöförstöring. 

Stopp, stopp, stopp!!

Det här säger jag endast för allas vår överlevnad.

Edla Lantto, 74, Kiruna

Edla Lantto