Motståndsporträtt: Majken Sørensen

Majken Jul Sørensen är på ett uppdrag. Hon vill göra anti-militarism roligare.

- Ofogs användning av färgen rosa är ett utmärkt exempel på vad jag skulle vilja se mer av. De flesta människor ler när de ser bilder av den avväpnade rosa stridsvagnen i Umeå. Varför gör de det? Eftersom det är oväntat, och tvingar oss att koppla ihop två bilder som verkar oförenliga - stridsvagnen som en symbol för militarism och våld, och färgen rosa som representerar motsatsen till militarismens destruktivitet.

Men Majken hoppas få se humor användas på många olika sätt i Luleå i sommar:

- Med noggrann planering kan humor vara ett sätt att konfrontera förtryck, såsom militarism, på ett sätt som det är svårt för militären, auktoriteter eller vapentillverkare att svara på.

Majken huvudsakliga roll i Luleå är som deltagande aktionsforskare

- Jag har varit aktiv i War Resisters International i mer än ett decennium, och har lång erfarenhet som arrangör inom fredsrörelsen. Men just nu mitt huvudsakliga fokus min forskning på humor som metod i ickevåldslig politisk aktivism.

Majken började arbeta på sin doktorsavhandling för några månader sedan, och tillsammans med Ofog i Göteborg gör hon ett aktionsforskningsprojekt. Hon betonar att hon vill använda en metod som inte inte gör forskning på människor, men arbetar med dem för att skapa social förändring de själva tycker är önskvärda.

- Vad vi gör är att utforska humor som ett sätt att kommunicera med media, allmänhet, politiker och auktoriteter. Inte för att militarism är roligt, men eftersom den bygger på motsättningar som kan exponeras genom humor. Bra politisk humor bygger ofta på skillnaden mellan vad någon säger och vad de gör. Och en av de största motsättningarna i världen är att hävda att det är möjligt att skapa fred och respekt för mänskliga rättigheter genom att bomba.

Det finns mycket Majken skulle vilja säga om humor. Hon tror inte på något sätt att det är den enda lösningen, men anser generellt att aktivister skulle tjäna på att använda mer humor.

- Förutom att vara ett "vapen" i kampen för fred och social rättvisa, kan mer humor öka aktivisters egen känsla av välbefinnande och förebygga utbrändhet.

Har din vängrupp en plan med humoristiska inslag inför War starts here i Luleå? Eller har du en berättelse om humor i politisk aktivism att berätta? I så fall vill Majken gärna prata med dig I sommar.

- Jag är alltid ute efter fler exempel på hur humor kan användas för att konfrontera makthierarkier. Vi behöver dokumentera och dela våra berättelser så att vi kan lära av varandra. Om någon planerar att använda humor och vill diskutera det med mig, skulle jag mer än gärna göra det.