så var Saab avklarat... vidare mot ISP

Sitter i Sthlm efter många timmars utvärdering, samtal och diskussion om mötet med Saab Aerosystems idag. Mycket kan vi bli bättre på och mycket måste vi tänka igenom inför nästa möte - men ojojoj vad bra det ändå gick!

Inget speciellt nytt kom fram på mötet; vi har fortfarande radikalt olika åsikter om det mesta och totalt olika glasögon genom vilka vi ser på världen. Vi tycker de gör fel som tillverkar vapen, de tycker vi gör fel som gör direkt aktion.

Vi tog kontakt med Saab för kanske tre veckor sedan nu och det var inget svårt alls att styra upp ett möte, och idag gick det altså av stapeln. Jag, Ulrika, Martin och Maja träffade två info- ansvariga och en representant för facket på Linköpings flygplats som ligger vägg i vägg med Saab. (Varför vi inte kunde träffas inne på Saab området fick vi aldrig något svar på). På väg dit kunde vi iaf titta närmare på själva Saab-området och åkte även förbi den stora grinden in, omgiven av vakttorn och taggtrådsstängsel.

Jag var nervös och uppjagad inför mötet med det släppte nästan genast när vi väl kom igång. Mötesrummet bestod av en rätt mysig restaurang, på borden låg påskgula dukar och de hade dukat upp med bullar och kaffe. Jag blev glad över att vi hamnade lite huller om buller kring bordet och inte satt uppdelade "vi" och "dem". (Tror detta var en vilja från Saabs sida, vilket kändes kul).

Mötet kom igång och vi hann med både en presentation av oss, en brainstorming kring direkt aktion och en (lite för lång) presentation av Saab innan första riktiga diskusionen kom igång - den om ansvar.

Det är för mig obegripligt hur man - som privatperson, myndighet, företag, nätverk... - kan säga ifrån sig ansvaret för sina egna handlingar och beslut och lämna över detta till någon annan? Att blint följa den juridiska lagen eller att lita på att ISP (dem myndighet som bestämmer vart sverige får sälja vapen) alltid tar rätt beslut är bland det farligaste vi kan göra. Än skrämmande blir det när saab känner sig vara "ute på djupt vatten" när vi börjar diskutera sveriges riktlinjer för vapenexport eller det faktum att de inte har någon egen policy om vart de säljer vapen. (tom H&M har ju idag policys som är striktare än vad lagarna faktiskt är..)

Snart hade vi kommit in i diskussioner kring lagbrott, effektiviteten med direkt aktion som metod, vår roll som "ledare" i och med att det vi gör inspirerar andra osv osv. Som ofta kändes det som att det mycket blev vår uppgift att "försvara" oss, att det ska vara så himla svårt att vända på de där gamla argumenten man alltid hör!

t.ex:

Saab: Så ni håller utbldningar i att bryta mot lagen? Det är ju helt galet!
Vi: Så ni håller utbildingar i att flyga runt och bomba människor? Det är ju helt galet!

Saab: Ni som är så intelligenta, att ni ändå väljer ett så ointilligent sätt att agera på?
Vi: Ni som är intelligenta, att ni använder er kompetens till vapen som dödar människor och inte till något som är bra för människor?

Vi fick trots allt fram det mesta vi ville förmedla, var tydliga med vad vi tycker om vapen och saabs verksamhet och har kanske sått ett frö någonstans hos någon. Liksom vi nu efter mötet suttit i flera timmar och diskuterat Saabs invändningar mot oss, hoppas jag saab-representanterna tänker över våra invändningar mot dem...

Protokoll från mötet kommer så snart det blir klart! Nu ska vi peppa inför mötet med ISP imorgon.

Stay tuned,

A. Andersson