Tankar från en arrestcell

Jag var övertygad om att vi inte skulle lyckas ta oss in. Det säger ju sig självt att det inte går att bryta sig in på en vapenfabrik. Men vi försökte ändå med tanken att ibland inträffas de där sakerna som liksom inte inträffar. Vi kom in.

De första timmarna i arresten låg jag och vred mig av skratt i det fyllecellsliknande rummet där de låste in mig. Det hela var komiskt på något sätt, att vi lyckats göra precis det vi velat, det kändes som en konstig dröm.

Vi klippte hål i staketet och placerade vår fina hemmagjorda skylt över ("Välkommen in & avrusta") och sen smög vi runt ett tag för att bestämma vilken ingångsväg vi skulle försöka med. Vi beslutade oss för en ståldörr lite på sidan av byggnaden och satte ignång. Jisses vad trögt det gick! Jag och Martin turades om med kofoten så svetten rann. Vi lade ut banderollen framför dörren och höll utkik efter väktare, men ingen kom. Efter vad som kändes som en evighet gav vi upp och konstaterade att dörren visserligen hade fått rejäla skador men inte skulle ge med sig.

Det var då vi hittade fönstret! Det gick att se rakt in i produktionshallen och vi kunde se att det låg Carl-Gustaf eldrör där inne. Det tog emot lite av slå sönder fönstret. Krossade fönster förknippar jag ofta med vanlig vandalism, men efter ett kort resonerande insåg vi att vi självklart var tvungna att göra det vi kunde för att ta oss in och oskadliggöra vapnena, innan de hann användas för att skada någon människa.

Vi satte igång och fönstret gick upp...

Längre än så hann jag inte för sen blev vi utsläppta ur arresten och ut i den kalla Eskilstuna-natten. Hur aktionen gick efter att vi fått upp fönstret får ni läsa om på andra ställen här på hemsidan och jag tänkte istället kommentera två saker:

1. Videon från när vi avrustar visades på svt! Inte dåligt att göra sin tv-debut med att avrusta Carl-gustaf-gevär =)

2. Citat från Nerikes allehanda: "Ska man ta lagen i egna händer när det är något man inte gillar, då kan man fundera på vilket samhälle vi får. Det är eländigt att sånt här ska få förekomma" säger någon säkerhetschef på Bofors och pratar naturligtvis om den amerikanska invasionen av Irak, genomförd med vapen från hans fabrik.

A. Andersson