Vår vän Howard Zinn är död

Howard Zinn är död. Det var ju väntat. Han var gammal som gatan. Men han kämpade för fred och frihet, mot USA:s brutala världsherravälde, in i det sista. Förra hösten svarade en av hans vänner på vår fråga om stöd för den då begynnande kampanjen Avrusta med ärenderaden i ett mejl:

"Ämne: howard is happy to ad his name to your appeal
Datum: Sun, 14 Sep 2008 07:51:44 -0400"

Nu är "howard" insomnad, 27 januari 2010 i en plötslig liten hjärtattack. Vi som är kvar kånkar vidare på ansvaret och glädjen att streta som snorkråkor i maktens näsborrar, som loppor i militarismens fettvalkiga nacke.

Howard Zinn lärde mig att man inte kan vara neutral i dag, eftersom (särskilt det västerländska) samhället är som ett tåg som rullar. Det rullar med mycket bra saker, men också med militära äventyr som ofta handlar om att upprätthålla vår överhöghet ekonomiskt och politiskt, eller bara är nonchalanta och katastrofala. Då går det (tyvärr?) inte att vara neutral -- då är man antingen med och mot.

Eller både och förmodligen, eftersom det är rätt extremt att helt ställa sig utanför samhället. Bättre då att vara inuti, delta, ta ansvar, men också speak truth to power.

"howard" skrev alltså boken "You can't be neutral on a moving train". Rekommenderas. Den är ganska kort och rapp.

För mer om vår vän Zinn, som förutom supporter till Avrusta hade sin CV full med saker som invandrarbarn, napalmbombare i Andra världskriget, radikal lärare på svarta Spelman College i Södern och revolutionerande historiker, kolla, lyssna och titta på nätet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Howard_Zinn

http://www.democracynow.org/tags/howard_zinn

Andreas