360 personer dansar samba och picknickar inne på kärnvapenbas

Trots dåligt väder samlades tusentals personer idag vid den belgiska militärbasen Kleine Brogel för att protestera mot de europeiska kärnvapnen och kräva att internationell lag upprätthålls. En armé av clowner var på plats, musikuppträdanden framfördes och religiösa grupper höll vaka utanför grindarna till basen.

Totalt tog sig ett hundratals personer över staketet och in på basen, däribland två svenskar från nätverket Ofog. 360 personer greps av belgisk militär inne på flygbasen och hölls under lördagsförmiddagen i en hangar på området. Stämningen var på topp bland de gripna som anordnade picknick och dansade till ett sambaband. Under kvällen släpptes de omhändertagna.

Att använda kärnvapen går emot internationell humanitär lag, att amerikanska och NATO-ägda kärnvapen ändå finns placerade i flera länder runt om i Europa är att klassas som förberedelser för krigsbrott.

Dagens aktion var del av en europeisk aktionsdag mot kärnvapen, och protester hölls vid samtliga kärnvapenbaser i Europa.