Den sista vapeninspektören släppt

Den åttonde vapeninspektör som i går natt tog sig in på den brittiska kärnvapenbasen Coulports område norr om Glasgow i Skottland är nu släppt.

Den oanmälda inspektionen var den andra delen av årets samarbete mellan nätverket Ofog och den brittiska Tridentkampanjen, som vill avskaffa Storbritanniens kärnvapenprogram.

Den nu släppte 29-årige göteborgaren simmade under två timmar obemärkt omkring i basens hamn, där Storbritanniens Tridentubåtar lossar sina kärnvapenstridsspetsar. Därefter kontaktade han själv basens polis och arresterades.

Inspektören är misstänkt för motsvarande brott mot skyddslagen och störande av allmän ordning men släpptes utan vidare vid sextontiden, lokal tid, på torsdagen efter omkring tolv timmar i arrest.

Därmed är hela Ofogs vapeninspektörsgrupp om åtta personer på fri fot. De övriga sju omhändertogs en kortare tid av Coulports polis under natten till torsdagen.

- Europas kärnvapen är ett slag i ansiktet mot internationell lag och mänskligt liv överallt på jorden. Våra regeringars förakt för de regler de själva skapat och för Världsdomstolens rådgivande domslut är ledsamt, men inget vanligt folk behöver acceptera, säger Andreas Hedfors, en av vapeninspektörerna.

Tidigare i veckan deltog Ofogs delegation i en massblockad av Coulports grannbas Faslane, de kärnvapenbestyckade Tridentubåtarnas hemmahamn.