Svenska vapeninspektörer till Skottland

Just nu förbereder 20 svenskar deltagandet i en blockad mot en kärnvapenbas utanför Glasgow. Den 22 april kommer tusentals människor att stänga Storbritanniens militärbas i en fredlig protest mot massförstörelsevapen. Det svenska nätverket OFOG för en kärnvapenfri värld deltar i blockaden. Kärnvapen är olagligt, miljöförstörande, ruskigt dyrt och ofattbart grymt, vare sig om de tillhör Irak eller Storbritannien, säger Elin Larsson. Hon är en av 20 svenskar som åker till aktionen. Vid en vacker vik i Faslane utanför Glasgow, Skottland, finns basen för Storbritanniens kärnvapen. Kärnvapen motsvarande 1000 Hiroshimabomber, fördelade på fyra ubåtar. En av ubåtarna befinner sig alltid stridsklar någonstans i världen. Kärnvapnen kan enligt Storbritanniens lagstiftning användas för att försvara såväl handel, sjövägar som utlandsinvesteringar. Trots att Internationella domstolen i Haag har dömt ut kärnvapen som olagliga.

"The Really Big Blockade" 22 april förväntas bli den största blockaden hittills, efter de stora fredsaktionerna som ägt rum runtom i världen i år. Över 1000 människor från olika länder har arresterats under de senaste massblockaderna. Kampanjen Trident Ploughshares har belönats med Alternativa Nobelpriset för sitt arbete mot Tridentubåtarna. Genom blockader, avrustningsaktioner och andra öppna, fredliga aktioner sätter kampanjen press på den brittiska regeringen att följa internationella lagar och avrusta kärnvapnen. Flera aktionsgrupper har blivit frikända i domstolen. En majoritet av skottarna stödjer blockaderna.

- Om USA och Storbritannien verkligen ville avveckla kärnvapen, kunde de börja med sina egna. Europeiska länder måste sluta med att upplåta sin mark åt amerikanska kärnvapen, säger Zam Aurelius, som kommer delta i aktionen.

Ofog är ett nätverk som kämpar för en kärnvapenfri värld. Vi deltog i blockaden i Skottland förra året och har även varit i Belgien och protesterat mot NATOs olagliga kärnvapenbas Kleine Breugel. I OFOGs plattform står bl.a. att - Kärnvapnen är ett hot mot nu levande människor, kommande generationer och mot miljön.

- Vi arbetar för fred med fredliga metoder, huvudsakligen genom civil olydnad och opinionsbildning.

Aktionens hemsida: http://www.banthebomb.org/rbb

Deltagarna från Sverige kommer ifrån Stockholm, Linköping, Göteborg, Uppsala, Gävle, Kiruna, Östersund, Helsingborg, Hässleholm, Oskarshamn, Gotland mm.