Vapenexport ställs inför rätta på måndag

Måndagen den 14 oktober ställs Martin Smedjeback inför rätta för att ha tagit sig in på vapenfabriken Aimpoint AB i Malmö. Rättegången kommer att ske på Södertörns tingsrätt, strax söder om Stockholms stad. Det var den 14 juli 2013 som Smedjeback greps inne på Aimpoint efter en fredsmanifestation. Han står åtalad för olaga intrång.

-  Det är de svenska företagen som tillverkar dessa produkter som möjliggör krig och lemlästning som ska ställas inför rätta. Även de myndigheter som tillåter exporten av vapnen till krigshärdar och diktaturer bör ställas till svars då de går både emot riksdagens riktlinjer för vapenexport och svenska folkets vilja , säger Martin Smedjeback, 40, från Brandbergen.

Gripandet på Aimpoint skedde i samband med en filminspelning där Nätverket Ofog medverkade och som visades på Göteborgs konstbiennal i september. Aimpoint tillverkar rödpunktsikten som har sålts i över 400 000 exemplar för militärt bruk, bland annat till amerikanska armén som använder dem i Irak och Afghanistan.

 -  Vem åtalas för de många olaga intrång som soldater gör år efter år i irakiska och afghanska hem? Att få sin dörr insparkad och en röd prick på bröstet från ett Aimpoint-sikte är nog bland det värsta man kan uppleva, säger Martin Smedjeback.

Info om rättegången

Rättegången är öppen för allmänheten. Domare är Åsa Boström.

Tid: kl. 11.30 - 12.00 måndagen den 14 oktober 2013. En stödmanifestation utanför tingsrätten kommer att hållas innan rättegången. 

Plats: Sal 2, Södertörns tingsrätt, Björnkullavägen 5 A (vid Flemingsbergs pendeltågsstation)

http://www.sodertornstingsratt.domstol.se/

Mer info: https://www.facebook.com/events/529881680424648/

Se gärna också den bifogade förundersökningen.

 

Bakgrund

Det är inte första gången som Aimpoints bidrag till krig tas upp i en svensk rättegång. 2008 bjöd det antimilitaristiska nätverket Ofog in till manifestationer utanför Aimpoint i Malmö. Två aktivister klättrade över Aimpoints staket för att visa sitt motstånd mot den svenska vapenexporten. I oktober förra året stod aktivisterna inför Malmö tingsrätt. Tingsrätten dömde dem på 120 000 kr för att ha klättrat över företagets staket med en banderoll. För att få aktivisterna fällda och tysta kritik lade Aimpoint 450 000 kr enbart på advokatkostnader. Även Smedjeback klättrade in till Aimpoint under 2008 och blev av Svea hovrätt dömd till 78 000 kr i skadestånd för detta.  

Mer info om kampanjen mot Aimpoints produktion: http://ofog.org/shamepoint

Här skriver Martin om den senaste manifestationen vid Aimpoint: http://www.kollektivetgandhi.se/2/post/2013/07/konstnrligt-motstnd-mot-vapenindustrin.html

 

Kontakt

Martin Smedjeback, 070 - 2579097

Annika Spalde, 076 - 2461994

Bifogade filer: