Vapenexport i sikte på rättegång – mild dom till aktivist

Rättegången den 14 oktober mot Martin Smedjeback gav en mild dom. Böter på 1500 kronor blev straffet för att ha hållit en kort fredsmanifestation inne på vapenfabriken Aimpoint i Malmö. Det var den 14 juli 2013 som Smedjeback greps inne på Aimpoint efter en fredsmanifestation. Han blev dömd för olaga intrång.

Det var Sveriges vapenexport som stod i fokus på rättegången igår på Södertörns tingsrätt.

– Försök ett ögonblick att tänka er hur det skulle vara att vakna upp mitt i natten av en explosion. Din husdörr har sprängts i bitar och in kommer soldater instormandes. Röda prickar börjar dansa omkring i rummet. Plötsligt ser du att de röda prickarna har landat på dina barn och själv har du en röd prick på bröstet. I nästa sekund kan allt vara slut. Det var detta som drabbade tusentals eller kanske tiotusentals civila irakier och som nu för tiden drabbar många afghaner, sa Martin Smedjeback, 40, i sin slutplädering igår.

Utanför Södertörns tingsrätt hölls en fredsmanifestion före, under och efter rättegången. På ett plakat stod det "Frikänn Martin. Döm vapenhandeln". Förbipasserade bjöds på kaffe, kanelsnäcka och flygblad.

Gripandet på Aimpoint skedde i samband med en filminspelning där Nätverket Ofog medverkade och som visades på Göteborgs konstbiennal i september. Aimpoint tillverkar rödpunktsikten som har sålts i över 500 000 exemplar för militärt bruk, bland annat till amerikanska armén som använder dem i Irak och Afghanistan.

Bilder från rättegången: http://www.flickr.com/photos/ofog/sets/72157636572732395/ (får användas fritt om nätverket Ofog uppges som fotograf)

Ljudupptagning från rättegången: http://youtu.be/gClavFcj7UY

Slutpläderingen av Martin Smedjeback i text: http://www.kollektivetgandhi.se/2/post/2013/10/vapenexport-i-centrum-under-rttegng.html

Bakgrund

Det är inte första gången som Aimpoints bidrag till krig tas upp i en svensk rättegång. 2008 bjöd det antimilitaristiska nätverket Ofog in till manifestationer utanför Aimpoint i Malmö. Två aktivister klättrade över Aimpoints staket för att visa sitt motstånd mot den svenska vapenexporten. I oktober förra året stod aktivisterna inför Malmö tingsrätt. Tingsrätten dömde dem på 120 000 kr för att ha klättrat över företagets staket med en banderoll. För att få aktivisterna fällda och tysta kritik lade Aimpoint 450 000 kr enbart på advokatkostnader. Även Smedjeback klättrade in till Aimpoint under 2008 och blev av Svea hovrätt dömd till 78 000 kr i skadestånd för detta.  

Mer info om kampanjen mot Aimpoints produktion: http://ofog.org/shamepoint

Här skriver Martin om den senaste manifestationen vid Aimpoint: http://www.kollektivetgandhi.se/2/post/2013/07/konstnrligt-motstnd-mot-vapenindustrin.html

 

Kontakt

Martin Smedjeback, 070 - 2579097

Annika Spalde, 076 - 2461994