Dödsscenarier

90 procent av alla som dör i krig är civila. Reality AB erbjuder civila dödsoffer vid militärövningar för att göra dem mer verklighetstrogna.

Tidigare har vi bland annat jobbat tätt ihop med Nato under flygövningen Loyal Arrow över Sverige. Våra Civila Dödsoffer (c.d.) efterliknar i möjligaste mån verkliga offer under krig, vilket bland annat innebär att en majoritet av dem vi engagerar är kvinnor och barn.

Vi kommer att använda oss av tre scenarier som är hämtade ur verkliga Natokrig och spela upp dem både i centrala Luleå och på de områden där övningen pågår. De tre scenarierna är:

1. Afghanskt bröllop

Bröllopsfester har varit otursförföljda i Afghanistan. Vid minst tre tillfällen sedan 2001 har de träffats av bomber från Nato-alliansen.

Det har varit gott om incidenter som genererat c.d. i Afghanistan sedan den amerikanska attacken inleddes 2001. Vi har valt att fokusera på bröllopsbombningar på grund av den kusliga kontrasten mellan framtidstro och livets plötsliga avslut.

Redan 2002 träffade amerikanska bomber ett afghanskt bröllop med 48 döda som resultat. Olyckligtvis hade amerikanerna inte koll på den lokala sedvänjan att skjuta i luften vid bröllopsfester. De misstog festen för ett talibanfäste och bombade den från luften i över en timme, efter vad det rapporteras.

Enligt The Times anlände amerikaner till platsen när de insett sitt misstag för att försöka undanröja bevis, men de lyckades uppenbarligen inte.

Med Reality AB:s tjänster får kunden ett ovärderligt tillfälle att öva på att röja igen spåren efter en c.d.-incident.

2008 var det dags igen. I Nangaharprovinsen dog 47 människor på en bröllopsfest i en amerikansk attack i juli. Och i november dog 37 personer i Kandaharprovinsen när deras by attackerades av amerikanska styrkor under en pågående bröllopsfest.

Bröllopsfesten har med andra ord blivit lite av ett signum för Natokrigets c.d.-konsekvenser i Afghanistan. Missa därför inte att delta i detta gripande scenario. Om du är västerlänning kommer du antagligen aldrig att uppleva något liknande igen.

2. Olyckligt tåg

I kriget mot Serbien 1999 bombar NATO ett tåg fullt med civila passagerare på en bro. Enligt NATO var bron det avsedda målet, och det sades vara "en spöklik tillfällighet" att tåget dök upp just under attacken.

Piloten råkar till råga på allt träffa tåget inte mindre än två gånger under samma räd. Antalet dödsoffer beräknas vara ganska få, omkring 10 stycken. Men de spektakulära omständigheterna gör ändå tågbombningen till ett av historiens mest berömda c.d.-ögonblick.

"I båda fallen gjordes ansträngningar för att undvika civila dödsoffer”, förklarar Nato efteråt, och visar därmed att det är mycket svårt att undvika c.d. hur mycket man än försöker. Därför är det en självklarhet att anlita Reality AB vid varje militärövning.

Kom med och upplev denna kraftfulla incident du också! Ta kontakt med våra rekryterare så berättar de hur du kan bli en del av vårt team. Eller fyll i ansökningsformuläret här på hemsidan.

Kom ihåg: Alla kan bli civila dödsoffer!

3. Medieoffer

En speciell form av Civilt Dödsoffer är journalisten, som ofta mister livet i själva arbetet med att rapportera om andra Civila Dödsoffer.

I början av Irakkriget utsattes TV-kanalerna Al-Jazira och Al-Arabiyya för flera attacker från amerikanska styrkor. Det kan ha varit av misstag, men kanalernas rapportering av krigets konsekvenser i form av c.d. retade upp många och därför finns en utbredd misstanke om att attackerna var avsiktliga.

I Natos krig mot Serbien 1999 bombades med avsikt den statliga TV-stationen och 16 personer dog. Attacken försvarades med att statstelevisionen var ett vapen i president Milosevics "propagandakrig", som till stor del gick ut på att rapportera om c.d. i Natobombningarnas spår.

Här rör det sig alltså om människor som har dött just för att de uppmärksammat Civila Dödsoffer. Reality AB har satt ihop ett scenario som bygger på flera attacker från Natoländer mot journalister. Byggstenarna är:

En amerikansk attack mot Al-Jaziras kontor i Afghanistan 2001. Inga c.d. genererades men en byggnad störtade samman. Al-Jazira hävdade att man talat om för invasionsstyrkorna exakt var kontoret befann sig, för att det inte skulle attackeras av misstag.

Ett missilnedslag i en generatorstation hos Al-Jazira i Irak i april 2003. En journalist dog i branden som uppstod och ytterligare en skadades.

Den ovan nämnda attacken mot den serbiska statstelevisionen den 23 april 1999. Nato hade som uttalad strategi att bomba civila mål i "fas 2" av kriget, och även om det inte var avsikten så orsakade det många Civila Dödsoffer.