Sommarkurser

Ofog har arrangerat två sommarkurser på Kvarnby folkhögskola i Malmö. 2009 var temat Fred och motstånd och 2010 var temat Afghanistan. Båda kurserna bedrevs huvudsakligen på distans, med en avslutande vecka tillsammans på Kvarnby folkhögskola i Malmö. Teori varvades med praktik under hela kurserna.

Sommarkurs 2009: Fred och motstånd

2009 firade Nato 60 år. Vad som skulle vara en ickeangreppspakt har idag förvandlats till en internationell militärmakt som tar sig rätten att var som helst, när som helst starta krig. Fler länder, främst i Östeuropa har gått med och Sverige - som officiellt är neutralt - har ett nära samarbete med Nato. I juni 2009 bjöd Sverige in Nato till en stor militärövning i Norrbotten. Sverige har också soldater i Afghanistan som står under Natobefäl. Samtidigt som världen plöjer ner ofantliga resurser i krigsindustrin står en stor del av världens befolkning utan mat, vatten och mediciner.

Överallt pågår motstånd mot krig. Amerikanska soldater vägrar att kriga i Irak, runtom i Europa organiseras motstånd mot vapenindustri och krig och i Sverige ordnas protester mot Nato och vapenexporten.

Kursen riktade sig till alla som är intresserade av fredsfrågor. Kursen var fem veckor lång, fyra av veckorna är på distans samt en avslutande vecka tillsammans på Kvarnby folkhögskola i Malmö. Kursen varvade studier av fredsrörelser och militarism med praktiskt utåtriktat arbete.

Kurstid: 29 juni 2009-31 juli 2009
Plats: Distans + Malmö
Avgift:  1000 kr.
Kontakt: malmo@ofog.org

Sommarkurs 2010: Afghanistan

Kursen belyste situationen i Afghanistan och Sveriges inblandning i USAs och Natos krig. Sverige deltar i sitt första krig på tvåhundra år genom ockupationen av Afghanistan. Försvarsmakten i Sverige värvar intensivt soldater medan läget i Afghanistan förvärras alltmer. Hur hamnade Sverige i krig och varför ökar motståndet mot den USA-ledda ockupationen?

Kursen handlade om Afghanistans historia och nuvarande situation. Vi kom också in på Sveriges närmande till militäralliansen Nato.Kursen riktade sig till alla som är intresserade av fredsfrågor. Inga förkunskaper krävdes och kursen var studiemedelsberättigande.

Kurstid: 28 juni-23 juli 2010, varav 1 vecka i Malmö
Studietakt: Heltid
Kostnader: 1000:- Avgiften täckte kursmaterial samt internatperioden i Malmö.
Kontaktperson: Oscar Schoen, e-post: malmo@ofog.org