Aktivist nekad prövning i HD för fredlig klättring

Torsdag den 24 november beslutade Högsta domstolen att inte pröva Svea Hovrätts dom. Fredsaktivisten Smedjeback ska således betala 78 000 kr till vapenföretaget Aimpoint för att ha klättrat över deras stängsel.

- Högsta domstolens beslut att inte pröva Smedjebacks fall lämnar fältet fritt för en mycket extensiv tolkning av Skadeståndslagen. Om praxis följer denna väg riskerar vi en utveckling där skadeståndsprocesser drivs i avskräckande istället för kostnadsersättande syfte, säger Tomas Missne, advokat på Allmänna advokatbyrån i Göteborg.

Den 14 november 2008 höll ett tiotal aktivister tillhörande nätverket Ofog en stillsam manifestation utanför vapenföretaget Aimpoint. Martin Smedjeback gjorde ett försök att ta sig in på företagsområdet för en fredlig vapeninspektion. Smedjeback greps inom en minut efter att ha tagit sig över stängslet. Det hela gick lugnt till och inget skadades. Ursprungligen krävde Aimpoint över 300 000 kr i skadestånd. I maj 2010 blev Smedjeback dömd i Svea hovrätt till att betala 77 874 kr till vapenföretaget, en dom som nu fastslås i och med att Högsta domstolen avslog prövning.

- Det kan inte vara rimligt att man ska betala tiotusentals kronor för att ha klättrat över ett stängsel. Men trots skadeståndet är handlingen inget jag ångrar. Jag funderar på att klättra in till dem igen, säger Martin Smedjeback, 38 år, Mjölby.

Företaget Aimpoint tillverkar rödpunktssikten som bland annat används av amerikansk militär i Afghanistan och Irak. Nätverket Ofog driver sedan mars 2011 kampanjen Shamepoint som kritiserar Aimpoints tillverkning av krigsmateriel och företagets höga skadeståndskrav mot fredsaktivister, som även drabbat Karin Carlsson och Per Hillerström.

Viss media har rapporterat att fängelsedomen på fyra månader för avrustningsaktionen i Eskilstuna 2008 också hade överklagats till Högsta domstolen. Detta stämmer ej. Det var endast Aimpoint-skadeståndet som överklagades till HD.

Se rättsutlåtande skriven av docent Mårten Schultz angående varför detta fall borde ha prövats av HD (finns som bifogad fil).

Kontakt:
Martin Smedjeback, 070-2579097
Tomas Missne, 031-617163

Mer information:
www.shamepoint.se
www.ofog.org

Bifogade filer: