Rekordstort antal aktivister inför rätta

Den 3 april står tio fredsaktivister inför Luleå tingsrätt, åtalade för olaga intrång och skadegörelse. Den 26 juli i somras gick gruppen in på robotbasen i Vidsel som en del i en större manifestation mot övningsverksamheten som bedrivs på NEAT (North European Aerospace Testrange). Den 27 mars hölls en liknande rättegång, i tingssalen i Piteå, mot nio aktivister, och den 4 april är det dags för ytterligare sex personer, då i Luleå tingsrätt.

- Vi hade med oss rosa färg för att med denna märka ut landningsbanan på basen, säger Lisa Behrenfeldt, 29, från Stockholm, vars rättegång är den 3 april. De flesta svenskar känner inte till att vi hyr ut stora områden till andra länder för krigsövningar. Genom vår aktion synliggjorde vi detta, förutom att vi tillfälligt hindrade verksamheten.

Sekretess omgärdar de flesta övningar som sker på området, men under förra året vet man att Storbritanniens försvarsmakt hyrde in sig för att utföra tester. Enligt folkrättsjuristen Ståle Eskeland begår Storbritannien, USA med flera länder brott mot internationell rätt i kriget i Afghanistan.  

- Sverige hjälper krigförande länder att testa vapen, och vi blir på så vis medskyldiga till dessa länders krigsbrott. Vår handling var ett försök att ingripa mot denna brottsliga verksamhet. Därför anser vi att rätten borde fria oss, säger Annika Spalde, 42, från Mjölby, som kommer att försvara sina handlingar den 3 april i Luleå tingsrätt.

Rättegången den 3 april börjar klockan 13. Klockan 12 kommer en manifestation att hållas på Storgatan, vid gula paviljongen. De åtalade är hemmahörande i Umeå, Uppsala, Stockholm, Skövde och Mjölby.

Kontaktpersoner:
Lisa Behrenfeldt, 070-462 03 73
Birgitta Pigeon, 073-784 80 44

Foton från aktionen den 26 juli 2011:
http://www.warstartshere.com/pressbilder-fran-aktionsdagen

Webb:
www.ofog.org
http://warstartshere.com/

NEAT - North European Aerospace Testrange
NEAT är 24 000 kvadrat¬kilometer stort – vilket är nästan lika stort som Belgien – och mäter 36 mil från den ena änden till den andra. NEAT är därmed Europas största militära övningsområde över land. Området är öppet 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, året runt. Tester och övningar på NEAT utförs av både svenska och utländska militära styrkor. Mellan 1966–2010 har vapen¬företag och försvarsmakter från minst 24 länder tränat på NEAT. Bland annat hade Nato Response Force sin största luftövning under 2009 på NEAT, obemannade flygplan som använts i attackerna mot Gazaremsan har flugit från Kiruna flygplats, och robotsystem som nyttjats i krigen i Irak, forna Jugoslavien, Afghanistan, Kashmir och Libyen har testats på NEAT.