Stor ickevåldsprotest mot Nato i Bryssel

26 svenska och 30 finländska fredsaktivister greps på söndagen vid en fredlig protest mot Nato vid militärorganisationens högkvarter i Bryssel.

- Nato är världens största krigsorganisation och representerar på så sätt också världens största vansinne. Hur kan vi inte göra motstånd? sa stockholmaren Pelle Sunvisson på telefon söndag eftermiddag från ett specialinrättat utomhusfängelse i Bryssel.

Senare på kvällen släpptes alla svenskar.

De tog sig in i högkvarterets trädgård, innan de greps runt klockan halv tre. Mestadels uppträdde polisen lugnt men använde också pepparsprej, hästar och hundar, samt bakband fredsarbetarna med remmar i närmare tre timmar.

Sedan i fredags är fredsaktivister från ett tiotal länder i Bryssel för att diskutera problemen med kärnvapenalliansen Natos militarism och krig, utveckla motståndsstrategier och genomföra en direkt humanitär intervention på Natos högkvarter.

- Natos krigsföring i bland annat Afghanistan har lett till tusentals civilas död. Det är min demokratiska skyldighet att störa, stoppa och uppmärksamma denna verksamhet, säger Hanna Holmquist, som greps när hon försökte ta sig in där Natos förberedelser till vidare krigsbrott pågår.

Inför Natoregeringarnas toppmöte i Chicago 20-21 maj samordnar tiotals europeiska fredsorganisationer sitt arbete för att visa att västs dominans över naturresurser världen över inte är acceptabel och synnerligen inte får upprätthållas via Natos massiva och ansvarslösa våld.

- Sverige har tidigare hyrt ut NEAT, Europas största bombövningsområde, till Nato. Detta är dels ett tydligt exempel på att Sverige bryter mot internationella överenskommelser, då krig enligt lag är förbjudet, men också på i vilken grad Sverige hjälper Nato i dess krigsförberedelser, säger Mio Isenrot, Ofog.

Ofog uppmanar alla att hjälpa till att ställa om militarismen till konstruktiva saker. Alla svenskar har ett ansvar att hjälpa till.

För kontakt:
Pelle Sunvisson 0707 946 733
Mio Isenrot 0702 649 098
Fredrik Nilsson 0730 490 581

 

Den belgiska fredsorganisationen Vredesactie är värdarrangör för Nato Game Over 2012:
http://www.vredesactie.be/dossier.php?id=117

Bilder från aktionen i Bryssel:
http://www.flickr.com/photos/actionpourlapaix/

Video från aktionen igår:
http://bambuser.com/node/2572507 
http://www.youtube.com/watch?v=-Y7k7PB3DXI

Video inför aktionen:
http://www.youtube.com/watch?v=cndYV4fLL98

Det svenska fredsnätverket Ofog arbetar sedan 2002 med opinionsbildning och civil olydnad mot militarism.