Ge dem det blodiga brödet tillbaka!

I onsdags solidaritetsdog ca 20st ofogare på Karlaplan i Stockholm. De förbipasserande möttes av lik med blodstänkta kläder och tal om krigets konsekvenser och sverige del i detta. Det delades även ut informationsblad och tidningen "War starts here".

Efter detta gick alla till Östermalmsgatan 87C och besökte Försvarsexportmyndigheten och överlämnade ett stort lakan med bröd för att visa att vi inte accepterar "Den enes död är den andres bröd". Detta besök var historiskt, för att innan ofogs besök har ingen medborgare i sverige besökt denna myndighet under dess snart ettåriga existens. Ofog uppmanar alla medborgare att besöka myndigheten och säga tydligt att vi inte vill att sverige ska tjäna pengar på död och lidande.

Få civilbefolkningar kan skatta sig så lyckliga som den svenska. Under de senaste 200 åren har vi undanhållits effekterna av mänsklighetens värsta grymheter. Bombräder, kulregn och granatkrevader är företeelser som de flesta av oss bara har upplevt på film. För hundratals miljoner andra människor är det som skildras en verklighet som varken går att stänga av eller välja bort. I den cyniska kampen om naturresurser och ideologiskt företräde är de förlorarna. Med blod, svett och tårar betalar de för vinnarnas ohållbara livsstil. Vinnarna är du och jag.
Det är vi som leder världens vapenexportliga. Det är våra vapen som hotar, lemlästar och dödar för att upprätthålla den ordningen. Det är vår riksdag som blundar för att det sker. Det är vår regering som lägger niosiffriga belopp på hjälp till vapenföretagen. Det är vår militär som upplåter mark, luftrum och vatten till krigförande stater för övning. Det är hos oss krigen förbereds och utrustas.
På Östermalmsgatan 87 C ligger Försvarsexportmyndigheten
med underlättandet av svensk vapenexport som enda syfte. Vägg i vägg har BAE Systems, Europas största vapentillverkare,
sitt huvudkontor. Tillsammans är de det yttersta beviset för den politik som säger att ”Den enes död är den andres bröd”. Visa din solidaritet med ”den ene” och vägran att vara ”den andre”. Ge dem det blodiga brödet tillbaka!

Elsa Berglund