Kaosartat mediaarbete

Sitter just nu med den finska gruppens pressansvariga, Miira, i en lägenhet i Bryssel. Man kan säga att vi gömmer oss; en vän till Miira som bor här räddade oss i sista stund medan övriga pressansvariga från Nato Game Over en efter en blivit arresterade. Jo, du läste rätt. Det är farligt att jobba med media... En av de huvudansvariga inom media från lägret ska ha blivit arresterad utanför sin lägenhet typ i morse, en annan vid det mediacenter som upprättats för oss pressansvariga. Miira fick för en stund sedan ett samtal om att man arresterat flera av henne fotografer – ja, alltså fotografer som bara ska dokumentera aktionen, långt ifrån själva högkvarterets gränser och absolut inte på väg att försöka ta sig in på något sätt. Helt otroligt. Ja, hur som helst kunde vi alltså omöjligt gå till mediacentret – den enda platsen vi hade med fungerande uppkoppling, så nu sitter vi här och försöker jobba. Det går sådär – bara Miira har än så länge internet på sin dator. Men hon är snäll som fasen och hjälper mig, får låna av henne sen om det behövs.

Jag har inte haft någon direkt kontakt med mina kära svenska kämpar sedan jag och Miira i förmiddags hastigt stormade ut från det som kallas för ”central place”. En rätt rolig grej var att vi när längs med gatan letade efter gruppen som vi skulle åka med, sprang vi rakt igenom ett bröllopspar som just blev filmat när de satte sig i sin bil. Smekmånad. Det kändes rätt surrealistiskt. Och vi sprang och sprang, trodde vi tappat bort vår vägledare till räddningen från en snöplig press-arrest. Sen hittade vi dem. Tog metron. Nu känner jag mig inte lika paranoid, haha.

Vad kan man säga mer? Många av folket i den finska gruppen är sjuka, jag med sedan i natt........oh, nu säger precis en av Miiras kontakter att mina vängrupper sitter och hänger... Sitter och hänger?!? Tydligen har de blivit stoppade innan de kommit tillräckligt nära för att arresteras. Vad sjutton ska jag skriva nu i pressmeddelandet? Tusan. Jag kan inte sånt här! Tur att jag är bra på improvisera, haha. Det viktiga måste nog ändå vara att jag får iväg det. Måste bara få siffror på hur många som sammanlagt arresterats först.....

Men detta är faktiskt skoj! Är jätteglad att jag fick jobba med media, känns jäkligt nyttigt både erfarenhetsmässigt som aktivist och personligen. Bra att testa att jobba mer i det tysta, med det som är mindre macho...ja, ni fattar. Skitbra. Skitkul.

Men jag är lite bekymrad över hur jag ska få tag i mitt folk....det löser sig nog. Kämpa på, allihop!