Vi blockerade Natos bas!

Måndag 1 november var vi 20 fredsaktivister som tog oss in och blockerade Natos marina bas El Retin, utanför samhället Barbate i södra Spanien. Där pågick en Natoövning med 36 000 soldater och även Sverige var med och övade trots vårt icke-medlemsskap. 

Vi hade gemensamt i gruppen bestämt att vi skulle ta oss in på norra delen av Nato-basen och det gick lätt eftersom grinden var upplåst så det var bara för oss att promenera in! Därinne sjöng en grupp fredssånger och en annan grupp målade infarten 'war starts here' för att märka ut att här pågår krigsförberedelser. De militärfordon som var på väg in genom grinden stoppade vi framgångsrikt så att de inte lyckades köra in på militärbasen.

Efter att ha befunnit oss inne på området mer än en timme och allt var lugnt och vi inte hade kommit i kontakt med vare sig militärer eller poliser som bett oss flytta på oss, beslutade vi att gå in på den södra delen av området där vi visste att det var mer militär aktivitet. Det gick enkelt för oss att gå in där med eftersom den grinden också var öppen kunde vi lätt promenera in. Vi lägger oss på uppfarten på vägen inne på området och strax kommer militärer som jobbar där inne fram till oss. Vi förklarar att vi är där för att stoppa Natos krigsförberedelser och har bra samtal med militärerna. Efter kanske en halvtimme meddelar polisen, som kom kanske efter en kvart, att om vi inte flyttar på oss kommer de att flytta på oss. Strax börjar de släpa bort oss som gör passivt motstånd, det vill säga vi gör oss så tunga som möjligt så det blir svårare att bära bort oss.

Trots vårat passiva motstånd och vår helt lugna blockad där vi stilla ligger och sitter ner på marken pepparsprayar polisen flera av oss aktivister i ögonen. När andra aktivister fotar polisens brutala beteende beslagtar de två kameror och två mobiltelefoner som använts för att dokumentera polisens övergrepp. Eftersom vi vill anmäla polisen skriver vi ner deras registreringsnummer, då tar polisen först anteckningsblocket, när vi skriver på våran egen arm tar polisen pennan. Angie, aktivisten som blev av med block och penna utbrister: Vad ska de ta nu, mina ögon?!

När polisen väl släpat ut oss från området åker vi tillbaks till vårt läger och går även till polisstationen för att få tillbaks våra beslagtagna saker. Där visar det sig att polisen har raderat fotona i telefonen som dokumenterar polisens användande av pepparspray mot oss fredsaktivister. Gruppen i Spanien har gjort en anmälan mot polisen pga deras brutalitet och det återstår att se om vi får några juridska konsekvenser såsom böter eller annat. Vi alla mår bra nu, smärtan från pepparsprejen gick över efter några timmar, och sammantaget blev det en lyckad blockad av världens största kärnvapenklubb!

Kristina