Nato 60 år

Nato ockuperar Afghanistan. Nato planerar för nya krig och USA gör allt för att knyta fler europeiska länder till sig. Samtidigt militariseras EU alltmer och vi rör oss mot en gemensam armé. Svenska soldater strider trots vår påstådda neutralitet tillsammans med USA i Afghanistan.

2009 var det 60 år sedan Nato bildades. Kärnvapenalliansen valde att fira jubileumet med en konferens i det franska Strasbourg och det tyska Baden Baden. Ofog var inte bjudna men kom i alla fall. Vi vägrar ta del i USA:s utrikeskrig och hänsynslösa ockupationer av Irak och Afghanistan. Vi vill varken att Sverige eller andra europeiska länder ska bistå Nato med soldater, vapen, underrättelsetjänster eller trupptransporter. En rättvisare värld byggs med solidaritet, inte med bomber och soldater. Det begriper den europeiska fredsrörelsen, men inte våra makthavare. Därför organiserades massiva fredliga civil olydnadsaktioner mot Natos toppmöte i början av april 2009.

Från hela Europa reste fredsaktivister till toppmötet i Strasbourg. Från Sverige reste vi tillsammans med finska fredsaktivister.

Video från aktionerna: