Försvarsmakten rädda för clownarmén i Göteborg

Fredag 11 november kunde det konstateras att det är skrämmande för svenska Försvarsmakten med sex stycken clowner. På Svenska Mässans arrangemang "Kunskap och Framtid" i Göteborg, riktat mot personer mellan 15-20 år, visar Försvarsmakten upp sig som en trygg arbetsgivare som erbjuder jobb där en kan göra skillnad. Medan de fortsätter att värva ungdomar under sloganen "Välkommen till vår verklighet" får inte Ofog visa på alternativ till deras verklighetsuppfattning.

Beväpnade med något så farligt som flygblad blev Ofogs clownarmé och dess civila medhjälpare avvisade i dörren av en säkerhetsvakt som var helt oemottaglig för clownkonster. Clownerna, med unika kompetenser som attack med ironi och avväpning genom skratt, var angelägna att visa en annan verklighet än Försvarsmaktens med hjälp av färg, glädje, skratt och lika värde. Försvarsmakten lockar med att ett jobb hos dem inte är vilket jobb som helst, och clownarmén tar upp konkurrensen med motiveringar som att "ett jobb i clownarmén är inte vilket jobb som helst. Hos oss får du ingen lön och ingen pension. Istället får du materiella fördelar som egen vattenpistol, en klädsam röd näsa, en hel flaska bubbelsåpa och en alldeles rund rockring. Dessutom blir du en del av den fantastiska clowngemenskapen". De civila ofogarna kompletterade med information om hur en kan göra skillnad genom civilt fredsarbete och att stoppa krig där de börjar.

Den nyfikna clownarmén blev naturligtvis väldigt besviken över att inte få komma in på Svenska Mässan, eftersom den hade sett fram mot att få träffa sina kompisar i uniformer och leka tillsammans. Men en liten tröst var de fyra uniformerade soldaterna som var på väg in på mässan, som gav några ofogliga clowner tillfälle att ta sig en extra tur i karuselldörren.