Fyra Ofogare störde Nato vid riksgränsen

Lördag 27 februari var Ofog på plats vid riksgränsen för att stoppa NATO-övningen Cold response. Ofogs Cool Clown Response hade övning i fred längs E10 samtidigt som NATOs 9000 soldater var på väg in över svenska från Norge. Clownerna hade tygblommor, lila vimpel och färgglad dammvippa som verktyg i sin övning.

- Vi mötte ett 50-tal militärer i bandvagnar, beväpnade med stora vapen. Vi mötte dem med blommor, glada miner och bus, berättar Elsa Berglund en av de deltangande clownerna.

- Flytta er härifrån för vi är beväpnade, sa de till oss när vi kom mot dem med våran randiga clownperuk, säger Ellen Holmström, en av clownerna.

Clownerna åkte över gränsen in till Norge och där möttes de av norsk polis som sa att de inte fick promenera längs vägen eftersom där pågick en militärövning så allmänheten fick endast köra genom och inte stanna längs vägen.

- När polisen sagt åt oss att vi inte fick vara där sa vi att vi bara promenerade och inte demonstrerade, men de sa åt oss att vi inte hade tillstånd att vara där utan att vi var tvungna att gå tillbaks till svenska sidan, så såsmåningom gjorde vi det berättar Kristina Johansson, en tredje deltagande clown.

- Polisen på svenska sidan däremot arbetade civilt och förföljde oss när vi hade fikapaus, berättade Miahabo Berkelder, den fjärde clownen.

Clownerna från Ofog var på plats för att protestera mot NATOs övning för att det Nato övar på är krig och just nu leder NATO kriget i Afghanistan där civila människor dödats vid flera tillfällen. Clownerna protesterade tillsammans med Kvinnor för fred från Kiruna och Ung vänster från Kiruna.

Bilder från Cool Clown Response finns här.