Medborgare genomförde brottsplatsundersökning på myndighet

Pressmeddelande från Ofog Stockholm, Kvinnor för fred Stockholm och Stockholmsgruppen i Kristna fredsrörelsen

Onsdagen den 5 mars

 

Medborgare genomförde brottsplatsundersökning på myndighet

Personer från olika fredsorganisationer genomförde under tidig onsdagsförmiddag en medborgerlig brottsplatsundersökning på myndigheten ISP (Inspektionen för strategiska produkter) på Klarabergsviadukten 90 i Stockholm. De försökte att få tillgång till dokument hos myndigheten som visar vilken typ av krigsmateriel som har exporterats till diktaturerna Saudiarabien och Bahrain. Dessa dokument är vanligtvis hemligstämplade och otillgängliga för allmänheten. 

Grupperna som står bakom dagens brottsplatsundersökning skickade den 20 februari 2014 in en polisanmälan mot ISP. Grunden för anmälan är misstankar att svenska vapen kan ha använts för att skada och döda människor av Saudiarabien och Bahrain och att ISP därför bör ses som skyldiga till medhjälp till misshandel alternativt mord.

-        Människor dödas med svenska vapen i händerna på diktaturer. Det är orimligt att ingen ska kunna ställas till svars för denna vapenhandel bara för att den har korsat nationella gränser, säger My Leffler, en av dem som idag genomför brottsplatsundersökningen.

Arrangörer av dagens medborgerliga brottsplatsundersökning är Ofog Stockholm, Kvinnor för fred Stockholm och Stockholmsgruppen i Kristna freds.

 

För senaste nytt kring denna aktion se www.ofog.org .

 

Kontaktperson

stockholm@ofog.org

Mer info

www.ofog.org

Polisanmälan i sin helhet: http://ofog.org/sites/default/files/filer/polisanmalanisp.pdf

Debattartikel - "Vi polisanmäler myndighet – för medhjälp till mord":

http://www.etc.se/debatt/vi-polisanmaler-myndighet-medhjalp-till-mord