Öppet brev till Carl Bergqvist

Öppet brev till Carl Bergqvist - skribent bakom pseudonymen Wiseman,

 

Hej Calle,

Det är Pelle Sunvisson igen. Vi talades vid för ett par dagar sen inför avslöjandet att du skriver som Wiseman. Även om det nog inte passar sig så måste jag ändå tacka för ett trevligt samtal. Jag ser fram emot fler nu när du också äntligen kan verka öppet.

Mest av allt skulle jag så klart vilja prata om säkerhet. Det är ju trots allt det som är vårt största gemensamma intresse. Jag har exempelvis länge undrat hur ett Nato-medlemskap ska göra människor säkrare. Nato, eller länder anslutna till Nato, har ju under de senaste femton åren genomfört en handfull aggressionskrig i strid mot folkrätten. Det verkar inte särskilt säkert. Innebär inte ett Nato-medlemskap dessutom att förlita sig på kärnvapen? 

Kanske skulle vi i samband med det också kunna prata en del om konsekvenserna av Natos krig. Hur tänker till exempel du om de flyktingar från Afghanistan och Irak som har beviljats asyl och permanent uppehållstillstånd i Sverige? Tidigare har du ju skrivit att: ”Det måste vara utgångspunkten för svensk flyktingpolitik att dessa ska återvända till sitt ursprungsland.”

Ett annat stort intresse värt att dryfta ärde två stormakterna USA och Ryssland. Jag skulle kanske kunna berätta om mina vedermödor att lära mig ryska språket, mina erfarenheter från konfliktområden som Transnistrien och Ossetien samt något litet om skillnaden mellan rysk politik och ryska folket. Om du vill får du gärna förklara varför du på din blogg inte skrivit ett enda kritiskt inlägg om USA:s försvarsmakt eller amerikansk krigspolitik.

Under vårt första samtal hann vi prata en del om öppenhet. Sista tiden har det varit en hel del debatt om just öppenheten på nätet. Först var det SVT:s avslöjanden om FRA och NSA, sen var det Ekot om Säpo och internetleverantörerna och nu sist kom alltså din identitet. Att döma av dina blogginlägg oroar du dig mer för internetleverantöreras ”subjektiva policy” än för FRA:s samarbete med NSA. Hur tänker du kring det nu efter den bandade intervjun med Bahnhofs VD och SVT:s granskning av FRA?

Vad gäller öppenheten kanske vi också säga något om din identitet och faran med att som major gå ut med sitt namn. Jag vet inte riktigt hur stor faran är, men tror på din beskrivning att den är ganska stor. Kanske var det inte så smart att gå ut med namn, befattning och bild i NRK i samband med den stora flygövningen i höstas ändå.

När jag ändå har dig ”på tråden” vill jag passa på att fråga om en sak du nämnde i vårt samtal. Vid ett par tillfällen antydde du att ni är flera bakom bloggen. Jag får inte det att gå ihop med din försäkran i SvD att du är ensam bloggare. Förklara gärna vad du egentligen menade.

På återhörande!

Pelle Sunvisson, aktiv i nätverket Ofog

Brevet och texten som föregick det går också att läsa här: http://www.di.se/artiklar/2013/12/21/debatt-battre-att-tala-oppet-om-for...