Vapenavrustare åter i frihet

I söndags frigavs Anna Andersson från anstalten Hinseberg i Frövi efter att ha avtjänat ett straff på fyra månader för en avrustningsaktion på Saab Dynamics i Eskiltuna.

Det var natten till den 16 oktober 2008 som Anna Andersson och Martin Smedjeback från fredsnätverket Ofog tog sig in och klippte upp ett stängsel in till Saab Dynamics fabrik i Eskilstuna där de tog sig in i en monteringshall. Där repade och bucklade de fjorton granatgevär av modellen Carl Gustaf. De båda dömdes till fyra månaders fängelse, ett straff som Anna Anderson nu avtjänat på Hinsebergsanstalten. Förutom fängelsestraffet dömdes de båda att betala ca en halv miljon kronor i skadestånd.

- Saabchefer borde sitta inspärrade, inte vi fredsaktivister, och det är Saab som borde betala skadestånd till de offer som Saabs vapenproduktion ger upphov till, säger Anna Andersson, 28, webbutvecklare från Göteborg.

Granatgeväret Carl Gustaf är en av den svenska vapenindustrins största exportframgångar. Det har sålts till över 40 länder och har använts i flera olika krig: av militärregimen i Burma, i Kashmirkriget mellan Indien och Pakistan, i inbördeskriget på Sri Lanka och av milisgrupper i Somalia. Det används även i de pågående krigen i Irak och Afghanistan, vilket har bekräftats av de dokument Wikileaks nyligen släppte.

– När folk frågar om det är värt att riskera fängelse och en miljon kronor i skadestånd för att avrusta vapen, då frågar jag om det är värt att låta bli, säger Anna Andersson.

Det går att läsa Annas blogg om fängelsevistelsen på http://www.ofog.org/bloggar