Bomspotting (2002)

Den 6 oktober 2002 deltog över 2000 aktivister i Bomspottings ickevåldsliga massaktion vid Belgiens Airforce Base i Kleine Brogel.

Trots tung polis- och militär närvaro, och ett förbud mot att samlas i grupper om fler än fyra personer, lyckades flera hundra personer ta sig in på basen. Väl inne i basen, satt aktivisterna ner och hade picknick.

Aktionen utfördes för att synliggöra att Nato och den belgiska regeringen fortsätter att lagra olagliga kärnvapen vid Kleine Brogel. Arbetet med dessa kärnvapen måste avbrytas när det finns objudna personer inne på området.

Sammanlagt 1117 personer greps, både inne på basen och på det omgivande området. Många hundratals fler anslöt i en stöddemonstration i närliggande by.

Bland de gripna fanns aktivister från Belgien, Holland, Finland, Sverige, Tyskland, Italien, Storbritannien och Frankrike. Flera medlemmar av de belgiska och nederländska parlamenten deltog också, däribland medlemmar av tre av de partier som utgör Belgiens koalitionsregering.

Aktionen var helt fredlig, och alla gripna hade släppts klockan 10:00.

Bomspotting var en av flera aktioner som äger rum runt om i världen under Keep Space for Peace-veckan, och en av Nuclear Weapons Abolition Days aktioner mot kärnvapen i Europa.