Kampanjen Avrusta har sedan 2008 genomfört tre avrustningsaktioner. De två första aktionerna planerades gemensamt av Anna Andersson, Cattis Laska, Pelle Strindlund, Annika Spalde och Martin Smedjeback. De utfördes samma natt i Eskilstuna och Karlskoga. Annika Spalde samordnade aktionerna från ett hotellrum i Karlskoga samt lade upp material på kampanjens hemsida. Dagen efter de två aktionerna höll hon presskonferens och försökte ta sig in på Bofors men hindrades då av polisen. Natten efter tog hon sig in på Bofors och greps innan hon hunnit avrusta. Avrustningsaktionen i Linköping 2009 utfördes av Annika, Pelle och Martin.
Fredsaktivisterna blev sammanlagt dömda till 2 år och 3 månaders fängelse samt 944 774 kronor (inklusive ränta) i skadestånd för de tre aktionerna.
16 oktober 2008: Carl Gustaf granatgevär avrustades
Natten till den 16 oktober 2008 tog sig Anna Andersson och Martin Smedjeback in på Saab Dynamics i Eskilstuna. Inne i monteringshallen hamrade och rispade de på 14 granatgevär av modellen Carl Gustaf. När de var färdiga med avrustningen satt de sig ner på golvet i fabriken och ringde polisen. En polisstyrka anlände inom tio minuter. Väl framme blev de bjudna på chokladkaka av fredsaktivisterna. Flera brev lämnades inne på fabriken där aktivisterna hade förklarat syftet bakom avrustningsaktion. Varje brev innehåll också en chokladkaka.
Anna och Martin blev släppte dagen efter från polisstationen. De gick tillbaks mot Saab Dynamics två dagar efter avrustningsaktionen i förhoppningen att samtala med några anställda, men de omhändertogs av polis utanför fabriken och hölls på polisstation i fem timmar. Dagen efter gick de till fabriken en tredje gång för en "inbjudningsaktion". De klippte upp tre portar i stängslet och hängde upp skyltar med texten "Här tillverkas vapen - välkommen in och avrusta", för att uppmana fler att stoppa Sveriges omfattande vapenexport till bland annat Irakkriget. De greps inne på fabriksområdet efter att ha ringt polisen. De släpptes från polisstationen dagen efter.
Granatgeväret Carl Gustaf är en storsäljare inom svensk vapenindustri. Under avrustningsaktionerna exporterades vapnet till USA, som använde det bland annat i det folkrättsvidriga kriget mot Irak.
Se bilder från aktionen här.
Anna Andersson och Martin Smedjeback dömdes både av Eskilstuna Tingsrätt och Svea Hovrätt till 4 månaders fängelse vardera. Brottsrubriceringen blev "grov skadegörelse" och "olaga intrång". Utöver fängelsestraffet krävde Saab Dynamics de båda aktivisterna på skadestånd på omkring en miljon kronor för de avrustade vapnen. De blev dömda till 574 960 kronor (inklusive ränta).
Se videor från rättegången 14 okt 2010 här: Anna Andersson, Martin Smedjeback
16 oktober 2008: Haubits-kanoner avrustades
Natten till den 16 oktober tog sig Cattis Laska och Pelle Strindlund in på BAE Systems i Karlskoga. De klippte upp en port i stängslet och hängde upp en skylt med texten ”Välkommen in & avrusta”. Efter att ha hållit en tyst minut för de människor som dödats av svenska vapen gick de fram till BAE Systems tillverkningshall. Där inne hittade de delar till Fälthaubits 77B, enligt skyltning på väg att skickas till New Delhi, Indien. Med hammare rispade och hamrade de på dessa för att oskadliggöra dem. Brev placerades ut till de anställda som förklarade syftet med aktionen. Efter en stund kom säkerhetsvakter och sedan även poliser. De bjöds på chokladkakor av aktivisterna. Polisen förhörde fredsaktivisterna och tog dem till polisstationen. De sattes i häkte i Örebro under tre veckors tid.
De svenska Haubits-kanonerna har använts under årtionden i kriget mellan Indien och Pakistan om Kashmirområdet.
Se bilder från aktionen här.
Den slutgiltiga domen blev tre månaders fängelse för Pelle och villkorlig dom för Cattis och 80 dagsböter á 50 kronor. De både fick också ett gemensamt skadestånd på 192 738 kronor för de förstörda vapendelarna.
Se videor från rättegången 5 nov 2008 här: Cattis Laska, Pelle Strindlund
22 mars 2009: Avrustningsförsök av Jas 39 Gripen
Annika, Pelle och Martin tog sig natten till den 22 mars 2009 in på Saabs anläggning i Linköping med målet att avrusta Jas 39 Gripen-plan, vilka Sverige för tillfället levererade till Sydafrika. Aktivisterna lyckades ta sig in på området och in i den byggnad där de färdiga planen förvaras, men greps av polis innan de hunnit in i den hangar där de svenska krigsplanen lagras innan export.
År 1999 rodde Saab iland försäljningen av tjugoåtta Jasplan till Sydafrika till ett värde av sjutton miljarder kronor. Affären har kritiserats av folkrörelser i Sydafrika för att ha involverat mutor. Dessutom, hävdar kritikerna, slukar vapenaffären resurser som skulle kunna ha använts till att bekämpa fattigdomen och HIV-epidemin i landet.
Det indiska flygvapnet skulle under år 2010 att beställa 126 stridsflygplan. Saab marknadsförde nu med aktiv hjälp av Sveriges regering Jas 39 Gripen i Indien.
Som en symbol för det indiska motståndet hängde aktivisterna i Linköping upp en bild på den indiska aktivisten Elsey Jacob vid det hål de klippte upp i stängslet. Även en bild på den sydafrikanske biskopen Desmond Tutu sattes upp. Tutu arbetar för att Jas-affären med hans land ska rivas upp.
Se bilder från aktionen här.
Annika dömdes för olaga intrång, försök till sabotage och brott mot lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar till 6 månaders fängelse. Martin dömdes för försök till sabotage och brott mot lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar till 5 månaders fängelse. Pelle dömdes för försök till sabotage till 4 månaders fängelse. Orsaken till de olika domarna var för att Annika och Martin hade förutom Jasaktionen andra åtal mot sig. Annika för två andra aktioner i Karlskoga och Martin för en aktion i Malmö. Gemensamt dömdes de även att betala 150 967 kr i skadestånd till Saab.
Se videor från rättegången 14 april 2009: Annika Spalde, Martin Smedjeback
Klicka dig vidare för att läsa mer om de erfarenheter som gjordes under kampanjen, de pressmeddelande vi skickade ut och de nyhetsinslag som publicerades.